3. desember 2006

Ord for dagen

«Det verserer et vedvarende rykte om tilstanden i norsk litteratur: Nyere norske romaner handler ikke om noe. I beste fall handler de om små mennesker med små tanker som drikker te av store kopper.»

Jon Kåre Time i Morgenbladet 1.--7. desember.


Sitatet forekommer i et intervju med forfatteren Marita Fossum i forbindelse med hennes nyeste bok Kjære gjetergutt. La oss for helhetens skyld ta det som kommer etter sitatet også:
«Fossums bragevinnende roman Forestill deg ble i sommer utsatt for denne typen litterær indignasjon da Syphilia Morgenstierne led seg gjennom alle bøkene som i fjor kom inn under innkjøpsordningen. Hun var ikke begeistret: ’Er det kunst? Nei. Kan forfatteren skrive? Nei. Snakker vi kunst her? Nei.’ ’Denne boken er tynn,’ skrev Syphilia, ’93 sider -- men det er for mye. Den handler muligens om mor, muligens om kvinneliv, men mest sannsynlig om ingenting.’
Fossum gjør som hun må gjøre når hun blir konfrontert med dette: Hun trekker på skuldrene.
-- Jeg er glad for at jeg ikke kan bestemme hva en bok fra meg skal handle om for et annet menneske. Det er riktig at den ytre handlingen er begrenset i mine bøker. Det har vært målet, og det har vært nødvendig for å utforske noen grunnleggende strukturer i menneskesinnet.
-- Kunsten er jo å lage litteratur av det man skriver om. Og, det er klart, det finnes jo mennesker som ikke kan skille en litterær bok fra en som ikke er det. Sånn er det bare.»

Om Marita Fossum på forlaget Oktobers hjemmeside:
http://www.oktober.no/forfattere/forfattere/049f.html

Om Marita Fossum på wikipedia.no:
http://no.wikipedia.org/wiki/Marita_Fossum#Forfatterskapet

En smaksprøve på Fossums brageprisbok:
http://www.brageprisen.no/tekster/fossum_m.shtml

Syphilia Morgenstiernes hjemmeside:
http://www.frittogvilt.no/syphilia/

Ingen kommentarer:

Juleroser

"Juleroser" fra Samlaget, det vakreste juleheftet man kan tenke seg. Et litterært julehefte med bidrag frå nokre av dei fremste...