2. desember 2006

Til Morgenbladets pris


Jeg holder en del aviser. Da jeg satte meg ved kjøkkenbordet for å spise lunsj i dag og skulle finne en avis å lese mens jeg spiste, hadde jeg valget mellom tre lokale aviser, Aftenposten, Dagbladet - og Morgenbladet. Jeg lot lystprinsippet avgjøre, og valgte den siste. Hvorfor? Fordi Morgenbladet har mye av det stoffet som interesserer meg mest, nemlig kulturstoff, ikke minst stoff om litteratur. Morgenbladet lages av mennesker som både kan tenke og skrive. Morgenbladet er kjemisk fritt for sport og kjendiser og glorete annonser. Kulturdelen av Morgenbladet utgjør faktisk halve avisen - hvorav åtte sider om billedkunst/film/musikk og åtte sider om litteratur.
I denne ukens Morgenblad merket jeg meg spesielt kronikken om Beckett, en artikkel om Sune Nordgren og en ny kunsthall i Sverige, en artikkel om boken til Bjørn Ransve, en omtale av Sufjan Stevens' juleplate (helt ukjent navn for meg, men anmeldelsen pirret min nysgjerrighet, så jeg skal sjekke ham på Amazon), en artikkel om en israelsk film, et intervju med Marita Fossum (en norsk forfatter som hittil bare har vært et navn, men som på grunn av denne artikkelen nå har en identitet i min bevissthet), en (kritisk) anmeldelse av Fosnes Hansens siste bok og en anmeldelse av Øyvind Rimbareids essaysamling Hvorfor ensomt leve. I Morgenbladet finner jeg alltid noe som informerer, opplyser, stimulerer, gjør meg nysgjerrig. Morgenbladet er også en leseopplevelse, og jeg synes ikke det er så mange norske aviser man kan si det om i dag. De artiklene jeg har nevnt her, kommer jeg til å vende tilbake til og lese mer inngående i løpet av helgen. Og presentere smakebiter fra i bloggen.
Egentlig har jeg bare én ting å utsette på Morgenbladet, og det er at det blir i overkant intellektuelt av og til. Akkurat det kan være litt slitsomt, for å sitere Ukens navn i Morgenbladet, musikkjournalisten og NRKs bokanmelder Leif Ekle, som blir intervjuet i forbindelse med sitt nye litteraturmagasin Ordforord. Men som ham øyner vel også jeg tegn til bedring på dette punktet.

3 kommentarer:

Askild sa...

Det er ingen tvil om Morgenbladet har det med å vera jålete og akademiske. Eg tilrår deg å heller lesa Klassekampen Lørdag, litteraturbilaget der er meir opplysande enn det Morgenbladet har å by på.

Elles har eg stor sans for bloggen din. Kvar gong eg les den, tenkjer eg at eg burde lesa fleire bøker og surfa mindre på nett:-/

Tehme Melck sa...

Takk for hyggelig kommentar. Litt av et sammentreff at jeg faktisk bare for et par dager siden tegnet abonnement nettopp på Klassekampen Lørdag, ikke minst fordi jeg ble fristet av litteraturbilaget. Så det er jeg spent på å se.

Anonym sa...

Jeg er ihuga Morgenbla-fan og har vært det siden dengjenoppsto en eller gang på begynnelsen av 90-tallet (?) Jeg er ikke enig i at den er jålete, men det er kanskje fordi jeg er akademiker og ikke betrakter det som jålete :-)

men - og det er et men - jeg syntes boksidene i Morgenbladet ikke når opp på samme nivå som resten av avisen. Det er altfor mange sære titler - jeg er tilhenger av smal litteratur - men det kan bli for sært. KK klarer jeg ikke å lese - det blir for forutsigbart (politisk), men det er tydelig at Bendic Wold har klart et eller annet som han ikke klarte da han var i Morgenbladet - hvis jeg skal tro det andre sier om litteratursidene i KK.

Så kanskje jeg må bite i det sure eplet... kan starte med å kjøpe et eks. på førstkommende lørdag og lese det i TILLEGG til Morgenbladet :-)
Janke

Juleroser

"Juleroser" fra Samlaget, det vakreste juleheftet man kan tenke seg. Et litterært julehefte med bidrag frå nokre av dei fremste...