21. februar 2007

Litterære fakta


George Bernard Shaw er den eneste nobelprisvinneren i litteratur (1925) som også har mottatt en Oscar (1938). Sistnevnte fikk han for manuset til filmversjonen av hans populære drama Pygmalion, historien om den folkelige blomsterpiken Eliza Doolittle, som forvandles til lady av språkpedagogen professor Higgins. Vi kjenner den best i den amerikanske musikalversjonen, My Fair Lady (også filmatisert med samme tittel), Shaws mest spilte stykke. Ironisk nok har han dermed nytt størst popularitet i annenhånds versjon (bare få av de vel femti stykkene hans spilles i dag), og slett ikke i overensstemmelse med de alternativene han selv så for seg:

"Som dramatiker kommer jeg enten til å bli husket like lenge som Aristofanes, og i klasse med Shakespeare og Molière, eller jeg kommer til å være en bortglemt narr lenge før århundret er slutt."

Shaws Oscar-statuett har for øvrig sin egen historie. Shaw avskydde publisitet og var ikke til stede ved mottagelsen, og det gikk lenge rykter om at han ikke hadde fått selve statuetten. Etter et besøk hos Shaw kunne den kjente filmstjernen Mary Pickford imidlertid bekrefte at den sto på peishylla. Da Shaw døde, var Oscar-statuetten blitt så anløpen og stygg at den like godt ble brukt som dørstopper. Den er senere blitt restaurert og er nå behørig utstilt i Shaws hjem i Hertfordshire, som nå er museum.

Ingen kommentarer:

Juleroser

"Juleroser" fra Samlaget, det vakreste juleheftet man kan tenke seg. Et litterært julehefte med bidrag frå nokre av dei fremste...