20. september 2007

Hos dikterne.


Fortsatt ved havet. Man kan ikke bare gå langs stranden og ligge på sofaen og lese. I går og i dag har stått i museenes tegn; i går Museumscenter Hanstholm,bygd over en del av det veldige kystbatteriet som tyskerne hadde her under annen verdenskrig, som sammen med et tilsvarende batteri i Kristiansand kunne sperre innseilingen til hele Skagerrak for den britiske marinen. Begge anlegg en del av Tysklands såkalte Atlanterhavsvoll, en kjede av bunkersanlegg/kanonbatterier fra Biscayabukta til Kirkenes, som skulle hindre alliert landgang på tyskdominert område. Den kom som kjent til slutt likevel, i Bretagne, den såkalte D-dagen.
Underlig hvordan annen verdenskrig skulle komme til å bli et tema i denne ferien, med Günter Grass’ bok og de lokale bunkersanleggene. Men som Grass sier: «Det holder ikke opp. Aldri holder det opp.» Avslutningsordene i I krabbegang. Han sikter riktignok til nazismen og antisemittismen, men jeg lar likevel utsagnet stå for annen verdenskrig generelt.

Men, dette er tross alt en bokblogg, og dagens museumsbesøk har vært viet de to nærmeste lokale litterære storhetene, J.P. Jacobsen i Thisted og Aksel Sandemose i Nykøbing Mors. Jeg må innrømme at jeg ikke har lest stort av noen av dem, men besøke dem ville jeg. Begge hadde et forhold til Norge; J.P. Jacobsen var en nær venn av Alexander Kielland, og Aksel Sandemose gjorde jo nordmann av seg. Når jeg sier at dagens museumsbesøk var viet disse to, er det en sannhet med modifikasjoner. Jacobsen har riktignok fått sin minnestue i Thisted Museum, mens den som forventer noe tilsvarende i Dueholm Kloster, det lokale museum i Nykøbing Mors, blir skuffet. Sandemose hatet sin fødeby, og den hatet sikkert ham, og hater ham kanskje fortsatt, fordi den sto modell til Jante. Det er visstnok en plakett både av ham og janteloven på en husvegg i byen, mer er det ikke. Jeg besøkte da også museet i denne byen primært på grunn av en modellbilutstilling, som dessverre var en skuffelse.
Til gjengjeld leste jeg nylig i avisen at min favoritt blant danske forfattere, nobelprisvinneren Johannes V. Jensen, nå kan se frem til en solid utvidelse av sitt museum i fødebyen Farsø. Men det er på en litt annen kant av Nord-Jylland enn jeg befinner meg, så Jensen sto ikke på programmet denne gang.

Ingen kommentarer: