14. mars 2008

En bok som denne ...

«En bok som denne er ikke for gjennomlesning og høytlesning, men for å slå opp i, især under spaserturer og på reiser, man må kunne stikke hodet inn i den, og alltid kunne dra det ut igjen, uten å finne noe kjent rundt seg.»

Friedrich Nietzsche: Morgenrøde

Oversetterens hjemmeside finner du HER . Det er i denne boken at Nietzsche, kanskje som den første, tar til orde for langsom lesning: "Dette forordet kommer sent, men ikke for sent -- hva betyr i grunnen fem-seks år? en slik bok, et slikt problem har intet hastverk; dessuten er vi begge venner av lento, jeg like mye som min bok. Man har ikke forgjeves vært filolog, man er det kanskje fremdeles, det vil si en lærer av langsom lesning: - til syvende og sist skriver man også langsomt. Nå hører det ikke bare til mine vaner, men også til min smak - en ondskapsfull smak, kanskje? - ikke å skrive noe mer som ikke gjør alle slags mennesker som "har hastverk", fortvilet."

PS Lento er musikkuttrykket for langsomt.

Ingen kommentarer:

Juleroser

"Juleroser" fra Samlaget, det vakreste juleheftet man kan tenke seg. Et litterært julehefte med bidrag frå nokre av dei fremste...