29. juni 2008

Stockholmsrapport







Bak denne bygårdsfasaden ved Kungsträdgården midt i Stockholm skjuler det seg en stor katolsk kirke i et meget moderne arkitektonisk formspråk, med tegl, tre og betong som dominerende materialer.



Jeg våknet til kirkeklokker i Stockholm i dag, en av de vakreste lydene jeg vet om. De var riktig nok ikke katolske, men kom fra den nærliggende Johanneskyrkan.
Etter frokost gikk jeg ned til Kungsträdgården og feiret høymessen i Sankta Eugenia kyrka, som er katolsk sognekirke for det meste av Stockholm sentrum pluss vestlige og nordlige forsteder. Et av de nydeligste kirkerommene jeg vet om.

Etterpå gikk jeg ut til Moderna Museet på Skeppsholmen og spiste lunsj og så på kunst. Bildet er tatt fra kafeen på Moderne Museet. Stockholm har noe storlagent over seg mot sjøsiden. Den er etter min mening den eneste av de skandinaviske hovedstedene som forholder seg til sjøen på en estetisk og arkitektonisk vellykket måte.

Innom NK på hjemveien - det var åpent på søndag og fullt av folk fordi det var sommersalg.





Deretter offisiell åpning av Waltic 2008-konferansen, med taler og underholdning. Jeg vet ikke hvor mange som var til stede, men den store salen i Folkets Hus var i hvert fall nesten full. Svært mange nasjonaliteter er representert. Det er første gang jeg er på et sånt arrangement, og det var litt rart å være i et så stort fellesskap av skrivende mennesker. Forholdene er svært ulike (å skrive kan dessverre være farlig i deler av verden) men ulikhetene til tross er vi alle beskjeftiget med å skrive og/eller oversette.

Det er nesten ingen nordmenn med, bortsett fra ledelsen i Norsk Oversetterforening og forfatterforeningen. Og så jeg, da. Kanskje det er noen flere også, som jeg ikke kjenner. Henning Mankell var der i egen høye person, han har bidratt økonomisk for at forfattere/oversettere fra fattige land skal kunne delta. Nettsiden til WALTIC 2008 finner du HER.

I morgen begynner selve programmet, og i morgen kveld har Stockholm Stad invitert til middag i Stadshuset, i selvsamme lokale hvor nobelprisen utdeles. Det er garantert det nærmeste jeg kommer nobelprisen, så jeg gleder meg.








Hm, det burde jo vært te med melk ...










Middag på en uterestaurant i Drottninggatan i kveld, der Strindberg-sitatene skinner i de siste restene av dagslyset.

Ingen kommentarer: