19. september 2008

Liten dagsrapport fra Berlin

Omfattende byvandring i dag, spasertur hjemme fra Wedding gjennom noen heller forsømte parker (hele det gamle øst er jo lettere shabby) langs Berlin-Spandau Schiffartskanal (de første ofrene for Muren ble plukket opp av vannet her), til Berlin Hauptbahnhof, Berlins praktfulle nye sentralstasjon som jeg hadde lyst til å se på veien til Riksdagen. Utenfor Riksdagen var køen lang som et vondt år, så vi tok en båttur på Spree i stedet. Tilbake til Riksdagen. Fortsatt lang kø, som vi ikke gadd å stå i. Clouet er å komme mellom 8 og 9 om morgenen. Vi gikk bort på Strasse des 17. Juni, gjennom Brandenburger Tor og videre ned Unter den Linden til Museumsinsel hvor vi så to utstillinger i Deutsche Historische Museum.






Fra båtturen på Spree. Berlins nye sentralbanestasjon forut.








Jeg kan jo ikke la være å kjøpe bøker. Berlin har de herligste kunstbokhandler, for eksempel Walther König rett sør for Museumsinsel, ut mot Spreee. Siden jeg er i Berlin primært som billedkunstner denne gangen (jeg skal delta på en utstilling i Art Center Berlin neste år), har det blitt noen kunstbøker. Det skjønnlitterære har, i hvert fall foreløpig, begrenset seg til en nydelig liten faksimileutgave av Thomas Manns Tonio Kröger (med orginialillustrasjonene) og Kafka-biografien jeg nevnte i innlegget nedenfor. Den (Kafka-biografen) var så god og så greit tilgjengelig med mine tyskkunnskaper at jeg må ha med meg bind 2 også før jeg forlater Berlin. Jeg har forresten kjøpt en lydbok med Kafka også. Spent på hva jeg får ut av å høre ham på originalspråket.







Forrige gang jeg var på Brandenburger Tor, var i Murens tid, i begynnelsen av 1970-årene. Den gangen kom man ikke helt borttil, for Muren gikk like bak. For meg gir det alle senere Berlin-besøk en spesiell dimensjon at jeg også har opplevd den kalde krigens Berlin med den sinnssyke Muren og de omfattende grensekontrollene.













Art Center Berlin i Friedrichstrasse (glassfasaden midt på bildet). Jeg skal være med på en utstilling her til neste år.










Berlin er graffitiens by. Her fra baksiden av Tacheles.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg har aldri vært i Berlin, men jeg kom til å tenke på noe. Min tyske venninne fortalte en gang at hun ville inn i Riksdagsbygningen, men så var det nesten umulig pga køene. Men det fantes en løsning. Man ringer denne restauranten og bestiller bord til frokost eller lunsj. Så seiler man forbi alle køer og får sett bygningen etter et hyggelig måltid.


http://www.feinkost-kaefer.de/ht_de/gastronomie/berlin/berlin.php

Jørn Roeim sa...

livetleker: Takk for tipset, men det funket også fint å være tidlig på pletten. Ingen kø klokken ni.