15. september 2008

Ord for dagen











Å skrive er jobben min, slik en baker lager brød.
Isabel Allende


Sitatet er hentet fra et intervju i lørdagens utgave av Magasinet (Dagbladet).
Jeg har litt sans for denne jordnære innstillingen til det å skrive, det å se på forfattergjerningen (og kunstnerisk skapende arbeid i det hele tatt) som en jobb. I så måte er Allende på bølgelengde med Chuck Close i innlegget nedenfor.

Jeg har sans for folk som avmystifiserer og avmytifiserer det å skape kunst. Da er det snakk om virkelig profesjonalitet, etter min mening. Og slike mennesker fremhever alltid den kjedelige biten -- arbeid, arbeid og atter arbeid hvis man skal lykkes. Det er på dette punktet de fleste wannabees bommer.

Eller som Erica Jong sier det: «Everyone has talent. What is rare is the courage to follow that talent to the dark place where it leads.» For da handler det fort om de store og vanskelige valgene i livet. Å leve av kunsten kan bli magert, og tenk om talentet ikke holder? Men som hun også har sagt: «… the trouble is, if you don't risk anything, you risk more.» Å ikke ta en risiko kan være en stor risiko å ta. Også det handler om de store og vanskelige valgene. Hva man skal bruke livet sitt til. Hva man vil se tilbake på. For det må jo være litt bittert å komme til enden av livsveien og så angre på de sjansene man ikke tok. Eller hva?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fint innlegg!

(Jeg vet at ikke alle bloggere liker ros uten interessante ekstrakommentarer, men håper du kan godta "rene" komplimenter også ...!)

Jørn Roeim sa...

g: Å ja. Takk.

Hermia Says sa...

För mig som inte skapar konst känns det rätt skönt som du skriver när själva skapandet avdramatiseras och avmystifieras.

Och ja, bättre våga chansa än stå still, se livet rinna iväg.

Instämmer för övrigt med G; fint inlägg!

Jørn Roeim sa...

Hermia: Takk for kommentaren.