29. januar 2009

Mesteren og Margarita

Dagsavisen har bra kulturstoff, i dag blant annet et intervju med Torhild Viken i De norske Bokklubbene, redaktøren bak serier som Verdens hellige skrifter og Århundrets Bibliotek. Sistnevnte serier avsluttes nå med bok nr. 110, som er Orhan Pamuks Svart bok. 1,4 millioner bøker i denne serien står nå i norske bokhyller, med det karakteristiske marmormotivet på omslaget, som symboliserer det evigvarende.

Torhild Vikens personlige favoritt er Mikhail Bulgakovs Mesteren og Margarita, som jeg nå fikk veldig lyst til å lese om igjen, så da tar jeg like godt et sitat fra den. Det støtter jo også oppunder min påstand om at all litteratur dypest sett handler om kjærlighet ...

«Følg meg, leser! Hvem har fortalt deg at det ikke finnes ekte, trofast, evig kjærlighet her i verden? Måtte en slik løgner få sin motbydelige tunge skåret av!
Følg meg, min leser, meg og bare meg, så skal jeg vise deg slik kjærlighet!»
Margarita i Mikhail Bulgakov: Mesteren og Margarita. Århundrets Bibliotek, De norske Bokklubbene 2000. Oversatt av Erik Egeberg.

6 kommentarer:

Dipsolitteraten sa...

Har du selv "Århundrets bibliotek" i hyllene?

Tehme Melck sa...

Jeg har bare noen ganske få i denne serien (Bildet er fra nettet).

Tehme Melck sa...

Men mange av disse bøkene har jeg jo i andre utgaver. Det er vel derfor jeg aldri har samlet på serien.

Dipsolitteraten sa...

Jeg påbegynte et abonnement av serien. Men sa det opp, fordi jeg som du hadde flere av bøkene fra før. Det hadde allikevel vært artig å ha alle 110.
Dagsavisens artikkel nevner ikke den utmerkede kulturskribenten Jan H. Landro. Han har skrevet mange av forfatterheftene i Århundrets bibliotek. Utgitt i bokform som "Århundrets forfattere" (2000). Anbefales.
Jeg skal følge ditt tips og lese "Mesteren & Margarita" nå. Har ingen god grunn for at jeg ikke har fullført den tidligere.

Cyno Grassator sa...

Jeg leste den på engelsk ca 1969 og det kan ha vært ett og annet poeng som gikk meg forbi, men husker det som en helt spesiell opplevelse. Har ofte tenkt på å lese den igjen, men samtidig veket tilbake for det, av frykt for å miste noe. Tror jeg skal overvinne den frykten en dag. Stoler på Egeberg som oversetter.

leselistami sa...

Mesteren og Margarita har stått altfor lenge på lista mi. Den blir stadig flyttet på til fordel for andre plutselige innskytelser. Det er flott med slike påminnelser, så rykker den høyere opp igjen. Jeg skulle ønske døgnet hadde flere (lese-)timer.

Juleroser

"Juleroser" fra Samlaget, det vakreste juleheftet man kan tenke seg. Et litterært julehefte med bidrag frå nokre av dei fremste...