24. juli 2010

Paris


«On the first day, trying to practice the language I had understood to be French, I decided that Paris was best experienced in a state of silent contemplation.»
Graham Robb i Parisians - An Adventure History of Paris
(Han koketterer nok litt når det gjelder språket, for Graham Robb er Ph.D. i fransk)


Jeg leser alltid annonsene for Tronsmo bokhandel i lørdagsutgaven av Klassekampen. Én bok fanget interessen i dag; Graham Robbs Parisians - An Adventure History of Paris:

«Fra historiens blindspor og bakevjer strømmer denne utrolige samlingen fortellinger om Paris. Graham Robb har tidligere skrevet biografier om Rimbaud, Balzac og Hugo, men nå er det selve byen Paris’ personlighet han tar for seg, gjennom en rekke avstikkere fra den kjente historien. Her er Napoleons første samleie, Marie-Antoinette på vidvanke og andre utflukter med blant andre Baudelaire, Proust, Hitler og de Gaulle, som tar deg fra Louvre ned i katakombene, gjennom Latinerkvarteret og langt ut i forstedene, dypt inn i byens mystikk.»

Bokens pris hos Tronsmo er kr. 289, innbundet utgave. Etter en sjekk hos Amazon viser det seg at det er den amerikanske utgaven Tronsmo selger, til tross for at forfatteren er engelsk. Den amerikanske utgaven koster ca. 118 kroner hos Amazon.com og den engelske utgaven ca. 90 kroner hos Amazon.co.uk. Jeg har nå bestilt den engelske utgaven fra Amazon.co.uk fordi den tilgjengelige smaksprøven på boken der ga mersmak (Robb skriver elegant og morsomt), og selvsagt fordi jeg ikke gidder å betale mer enn nødvendig for en bok.

Hva jeg skal med en bok om Paris, vet jeg ikke riktig. Jeg har aldri vært der, og vet heller ikke om jeg noen gang kommer dit. Jeg har litt av det samme problemet med Paris som jeg hadde før jeg var i Italia for første gang for noen år siden. Man har hørt så utrolig mye om hvor fantastisk alt er, og alle forteller en hva man må se. Når det gjaldt Italia, ga jeg ganske enkelt blaffen i alt jeg «måtte» se, og dro dit på helt egne premisser. Det gikk veldig fint. For eksempel bodde jeg i San Terenzo, en liten by ved Genovabukta, hvor Byron og Shelley holdt til i sin tid. Hotellet lå ut mot stranden hvor Shelleys lik ble brent etter drukningen. Har hittil ikke truffet på noen andre som har vært akkurat der.
Samme metode kan kanskje brukes hvis jeg drar til Paris.

4 kommentarer:

Cyno Grassator sa...

Jeg var der. Sa utover Poetenes bukt og drakk er glass vin sm. M. Knut Steen - for en mannsalder siden!

Tehme Melck sa...

Fint, da er vi to. I Carrara så jeg forresten en av Steens skulpturer i bakgården til en steinhogger jeg ble kjent med.

Cyno Grassator sa...

Na har jeg ogsaa bestilt den. Samt to til. Med porto blir totalen dss for den ene boka hos Tronsmo. Darlig gjort!

En annen god parisbok er forresten Colin Jones: Paris. Biography of a City. Som om byen var en aarhundregammel person med et beveget liv bak seg.

Anonym sa...

Ideen med å skrive biografien om en by er ikke unik for Colin Jones. Peter Ackroyd har gjort det samme når det gjelder London, og med stor dyktighet. Lesverdig.

Juleroser

"Juleroser" fra Samlaget, det vakreste juleheftet man kan tenke seg. Et litterært julehefte med bidrag frå nokre av dei fremste...