26. juli 2010

Hvem er C. Carfagna?






Nyhetshylla på biblioteket er en av mine foretrukne litterære jaktmarker. Forleden dag tok jeg med meg en roman som het Kontortid. Utrolig velskrevet, jeg begynte så vidt på den i går. Jeg blir alltid like imponert hver gang jeg treffer på en forfatter som har et originalt og eget språk. Forfatterens navn tydet på at dette er en oversatt bok, men det viste seg å ikke være tilfelle. Derimot er det tydeligvis et psevdonym. Er det noen som har lest denne boken, og som eventuelt vet hvem forfatteren er? Ikke fordi det er så viktig, men nysgjerrigheten blir jo vekket.

HER er Dagbladets anmeldelse.

24. juli 2010

Paris


«On the first day, trying to practice the language I had understood to be French, I decided that Paris was best experienced in a state of silent contemplation.»
Graham Robb i Parisians - An Adventure History of Paris
(Han koketterer nok litt når det gjelder språket, for Graham Robb er Ph.D. i fransk)


Jeg leser alltid annonsene for Tronsmo bokhandel i lørdagsutgaven av Klassekampen. Én bok fanget interessen i dag; Graham Robbs Parisians - An Adventure History of Paris:

«Fra historiens blindspor og bakevjer strømmer denne utrolige samlingen fortellinger om Paris. Graham Robb har tidligere skrevet biografier om Rimbaud, Balzac og Hugo, men nå er det selve byen Paris’ personlighet han tar for seg, gjennom en rekke avstikkere fra den kjente historien. Her er Napoleons første samleie, Marie-Antoinette på vidvanke og andre utflukter med blant andre Baudelaire, Proust, Hitler og de Gaulle, som tar deg fra Louvre ned i katakombene, gjennom Latinerkvarteret og langt ut i forstedene, dypt inn i byens mystikk.»

Bokens pris hos Tronsmo er kr. 289, innbundet utgave. Etter en sjekk hos Amazon viser det seg at det er den amerikanske utgaven Tronsmo selger, til tross for at forfatteren er engelsk. Den amerikanske utgaven koster ca. 118 kroner hos Amazon.com og den engelske utgaven ca. 90 kroner hos Amazon.co.uk. Jeg har nå bestilt den engelske utgaven fra Amazon.co.uk fordi den tilgjengelige smaksprøven på boken der ga mersmak (Robb skriver elegant og morsomt), og selvsagt fordi jeg ikke gidder å betale mer enn nødvendig for en bok.

Hva jeg skal med en bok om Paris, vet jeg ikke riktig. Jeg har aldri vært der, og vet heller ikke om jeg noen gang kommer dit. Jeg har litt av det samme problemet med Paris som jeg hadde før jeg var i Italia for første gang for noen år siden. Man har hørt så utrolig mye om hvor fantastisk alt er, og alle forteller en hva man må se. Når det gjaldt Italia, ga jeg ganske enkelt blaffen i alt jeg «måtte» se, og dro dit på helt egne premisser. Det gikk veldig fint. For eksempel bodde jeg i San Terenzo, en liten by ved Genovabukta, hvor Byron og Shelley holdt til i sin tid. Hotellet lå ut mot stranden hvor Shelleys lik ble brent etter drukningen. Har hittil ikke truffet på noen andre som har vært akkurat der.
Samme metode kan kanskje brukes hvis jeg drar til Paris.

21. juli 2010

Absolutt fri for intelligens









I Selvopptatte memoarer beskriver Stendhal et nytt bekjentskap på denne måten:

" ... en pensjonert offiser, dekorert ved Waterloo, absolutt fri for intelligens og om mulig enda mer for fantasi, en idiot, men beleven og med så mange kvinner på sin merittliste at han var blitt oppriktig om deres antall."

19. juli 2010

Svar på spørsmål

Dipsolitteraten har utfordret/tagget meg til å svare på noen spørsmål. Og det gjør jeg her: Hvilken bok leser du akkurat nå? Har nettopp avsluttet Mamma vet ikke hva som er deilig av Ina Åsheim (norsk debutant), og regner med at Stendhals Selvopptatte memoarer blir neste. Hvor liker du best å lese? I meget avslappet stilling, dvs i en lenestol med beina på bordet, eller liggende på sofaen eller i sengen. Hvilken bok skulle du ønske kunne bli filmatisert? Herman Bangs Fædra kunne blitt en nydelig film. Hva er favorittboken din? Der må jeg vel nesten si Tre mann i en båt av Jerome K. Jerome. Men Becketts Watt og Joyces Ulysses er også gode kandidater. Er det noen bøker du ser frem til å lese de neste månedene? Hvilke? Jeg har ingen plan. Er åpen for innfall, og regner med at den rette boken/de rette bøkene vil innfinne seg. Tror sannsynligheten er stor for at det blir en bok av året, kanskje ved hjelp av nyhetshylla på biblioteket. Hva synes du er den fineste forsiden på en bok? Umulig å si, men denne forsiden (bildet) appellerte både på den ene og den andre måten. Lagde nylig en klassisk pizza margharita etter oppskrift fra denne boken, og den ble bare himmelsk. Jeg lar stafetten gå videre til Børge Skråmestø, thauke2 og Aina Basso.

15. juli 2010

Mer om bokdatabase

Jeg valgte programmet BookCollector, se lenke til firmaets hjemmeside i innlegget under. PRO-versjonen av programmet koster ca 400 kroner. Det har mange funksjoner, kan lett tilpasses egne behov, og hele listen kan overføres til iPhone. Nå har jeg riktignok ikke iPhone, men kanskje det blir min neste mobil.

Underveis i denne prosessen ble jeg oppmerksom på nettsiden Bokelskere, som jeg selv har hatt lenke til i lang tid, men aldri sett ordentlig på. Der man kan helt gratis opprette sitt eget bibliotek, og dele det med andre. Når jeg valgte å ikke satse på det, var det fordi det har færre funksjoner og ikke kan overførest til mobiltelefon. Derimot skal det bare noen tastetrykk til for å overføre data fra BookCollector til Bokelskere, så jeg har opprettet en "filial" på Bokelskere.

Foreløpig har jeg lagt inn 30-40 bøker i den nye basen. Det holder å skrive inn ISBN-nummeret, så henter programmet inn øvrige data fra nettet. Men selv det å skrive inn ISBN-nummer er tidkrevende, så nå har jeg bestilt en strekkodeleser som forhåpentligvis vil gjøre registreringen mye raskere.

Siden det er mengden av bøker som gjør at jeg har anskaffet et slikt program, sier det seg selv at jeg må legge inn mange bøker før det skal ha noen praktisk nytte. Men jeg tenker at det kan gjøres litt planmessig, for eksempel ved å ta hele kategorier av gangen. Og selvfølgelig registrere alle nyanskaffelser etter hvert som de kommer.

12. juli 2010

Bokdatabase

Som tidligere nevnt klarer jeg ikke lenger å holde oversikt over boksamlingen min, som etter hvert omfatter ca 7000 bøker, og som fortsatt øker. I går var jeg i bruktbokbutikken Halfdans bokhus (tidligere omtalt i DETTE innlegget), og var flere ganger i tvil om hva jeg hadde eller ikke hadde. Av 25 innkjøpte bøker ble det heldigvis bare én duplikat. Jeg har tidligere sondert litt på nettet for å finne en bokdatabase som kan holde orden på samlingen, men av en eller annen grunn er det aldri blitt til at jeg har anskaffet et slikt program. I går sjekket jeg litt på nettet igjen, og syntes at DETTE programmet virket mest interessant. Jeg har nå lastet ned en prøveversjon som jeg leker meg litt med. Det holder å taste inn ISBN-nummeret, så kommer alt opp automatisk. Det er selvfølgelig et voldsomt arbeid å få registrert alt, men med et slikt program kan jeg i hvert fall registerere nye bøker etter hvert som de kommer. Er det noen som har erfaring med slikt?

8. juli 2010

Leserapport









Ferdig med Thomas Bernhards Gamle mestere. Bernhard er et navn jeg lenge har hatt i bevisstheten, men ikke lest. Nå har jeg plutselig lest tre bøker av ham; Mine priser, Wittgensteins nevø og Gamle mestere. Og jeg kommer garantert til både å anskaffe og lese mer av ham.

Forleden dag fikk jeg beskjed (SMS) fra biblioteket om at Mamma vet ikke hva som er deilig av Ina Åsheim, som jeg hadde bestilt, hadde kommet. På tide med noe nytt og norsk igjen. Jeg er blitt nysgjerrig på denne boka gjennom omtaler og fordi forfatteren er her fra hjembyen, om enn helt ukjent for meg. Jeg har bare så vidt begynt på den, igjen registrerer jeg at korttekster er veldig in nå. Sammenhengen i disse korttekstene gjør at boka omtales som en roman. Jeg liker korttekster, enten de henger sammen og utgjør en tematisk helhet eller ikke, som jeg har vært inne på i andre innlegg nylig synes jeg det er befriende som leser å slippe unna fortellingen, den episke tvangstrøya som må gå fra A til B. Forlagets omtale av boka HER.

Hver gang jeg er på biblioteket tar jeg en titt i hylla for nyheter. Denne gangen tok jeg med meg Stendhals Selvopptatte memoarer, og Daniel Kehlmanns Berømmelse. Den første fenget med en gang, den andre ikke. Kehlmanns bok betegnes på forsiden som «Ny, intens bok av forfatteren til suksessen Oppmålingen av verden». Den har jeg ikke lest, men lurer på om jeg har den. Kanskje ikke den heller fenget, og at jeg bare la den fra meg i sin tid?

Stendhal, derimot, kommer jeg nok til å lese. Stendhal blir bare mer og mer anerkjent, har jeg inntrykk av, og det betones at han var forut for sin tid. «Jeg er aldeles overbevist om at eneste motgift som kan få leseren til å glemme de evinnelige Jeg som forfatteren kommer til å skrive, er fullkommen oppriktighet. Vil jeg ha mot til å fortelle om ydmykende ting uten å redde dem med endeløse forord? Jeg håper det.»
Dette kunne vel nesten Knausgård ha skrevet?

Jeg har forresten ikke lest Knausgård ennå, bare til en viss grad fulgt med i debatten. Ingenting av det jeg har lest om eller fra Knausgårds bøker har jeg gitt meg spesielt lyst til å lese dem, og jeg lar meg ikke bevege av moter og trender når det gjelder lesing.