15. mars 2013

Bokkjøp og samvittighet

Jeg har egentlig ingen mening om bokprisene i Norge, men mange mener jo at de er høye. Selv føler jeg meg privilegert fordi jeg kan handle nye bøker med 40 eller 25 % rabatt i bokbransjens såkalte kontantsalg hos Norli i Universitetsgaten. Dessuten får jeg en del nye bøker av kolleger og som blogger. Men selv med rabattene i kontantsalget er det ikke sånn at jeg kjøper en bunke bøker sånn uten videre, for eksempel bøker jeg bare er nysgjerrig på. Jeg synes til og med at Mammut er blitt dyrt etter hvert.
Derimot handler jeg av og til på restesalg etter Mammut. Og det var vel i håp om billige rester at jeg forleden dag styrte mine skritt mot Notabene-butikken i det lille lokale kjøpesenteret, bare for å ta en titt.
Og jeg ble ikke skuffet - tre kurver fulle av bøker til 19 kroner! På bildet fremgår det hvilke bøker jeg kjøpte. Den eneste som var litt dyrere, var Sex i Bibelen, som kostet kr. 49. Denne boken kjøpte jeg fordi den ble mye omtalt da den kom, og fordi den har pirret min nysgjerrighet (og en bok om sex skal vel pirre?). Solskinnsbussen av Austigard kjøpte jeg fordi jeg vil ha ham komplett, jeg har blogget om ham tidligere. Kjøss mæ! kjøpte jeg fordi jeg samler på litterære essaysamlinger, og fordi jeg syntes Nøste Kendzior var en fin kritiker. Synd at hun døde så tidlig. Signaler 2010, Dronning av England og Jeg har tenkt meg til de elyseiske sletter kjøpte jeg av ren nysgjerrighet og i håp om kanskje å få noen impulser, eller bare lese noe helt annet enn jeg pleier å lese.
Disse bøkene ville i sin tid hatt en samlet fullpris på kr. 1754. Jeg betalte kr. 145. Det var nesten så jeg hadde dårlig samvittighet både overfor opphavspersonene og den lille lokale bokhandelen, hvor jeg aldri kjøper bøker til fullpris, bortsett fra i eventuell tidsnød like før jul.

2 kommentarer:

Cyno Grassator sa...

Her er det et konkursbo som selger ut bøker som ikke er betalt. Forlagene snytt. Dårlig samvittighet hjelper ingen.

Tehme Melck sa...

Aha. Det burde jeg jo ha tenkt meg. Men siden dette er forhold som ligger utenfor min kontroll, får jeg vel bare glede meg over bøkene, da. :-)

Juleroser

"Juleroser" fra Samlaget, det vakreste juleheftet man kan tenke seg. Et litterært julehefte med bidrag frå nokre av dei fremste...