21. april 2013

En lykkelig samler


Alexandria-kvartetten komplett omsider. Er de ikke vakre sammen, disse fire?

I forrige måned hadde jeg et par innlegg om min samlervirksomhet, blant annet skrev jeg om at jeg manglet Justine, første bind i den norske førsteutgaven av Alexandria-kvartetten av Lawrence Durrell. Riktig nok var jeg så heldig å finne Justine på Halfdans bokhus i Drangedal tidligere i år, men uten smussomslag. Og siden jeg hadde de tre andre bindene med smussomslag, måtte jeg jo også ha det første bindet i samme tilstand.
Jakten fortsatte, med andre ord. I går var jeg hos Halfdan igjen, og hva skjedde? I døra møtte jeg Tone (fru Halfdan, og den som sorterer og ordner og har oversikten i bokhuset), og hun kunne fortelle at like etter at jeg hadde vært der forrige gang, hadde hun funnet Justine med smussomslag! Og lagt den av til meg!
Og der lå den, trygt forvart på bakrommet. Jeg skulle ikke engang betale for den, bare bytte den i den jeg kjøpte forrige gang! Jeg ble så utrolig glad. Et nydelig eksemplar var det også, smussomslaget friskt og fint i fargen.
Formålet med gårsdagens besøk hos i bokhuset var også å finne flere bøker av Jan Ove Seljestad, og det fant jeg, nemlig Blind, debutromanen hans. Den er visst fortsatt i handelen, men eksemplaret jeg fant hos Halfdan var så godt som nytt og kostet bare 30 kroner. Typisk for prisnivået i dette antikvariatet, visstnok Norges største, og garantert det hyggeligste - man ender jo som regel opp rundt bordet med kaffe og kake (gratis) og bokprat, og jeg får te.
En sniktitt på den nyeste avdelingen fikk vi også - Halfdan har nå bygd om den tidligere leiligheten i overetasjen til en lekker utvidelse av bokhuset. Dermed er hele det tidligere samvirkelaget stapp fullt av bøker.


En bokbegivenhet jeg ikke lar gå fra meg, er det årlige bokloppemarkedet til Gjerpen idrettsforening i Skien. Bøkene ligger i kasser og på bord, helt usortert, bortsett fra at Roger Jensen, idrettsforeningens "boksjef", er så dreven etter hvert at han plasserer godbitene i en avdeling for seg. Men det er ikke dyrt i godbitavdelingen heller, og man kan fortsatt gjøre funn i den store hopen, hvor prisen er kr 10 for innbundet og kr 5 for uinnbundet.
Jeg syntes det var et varp å finne et usprettet anmeldereksemplar av den første norske utgaven av Martin A. Hansens Løgneren. Det ble mye annet også, for eksempel Henry James' Portrett av en dame, Bokklubb-utgaven i 2 bind.


  Denne lappen lå inne i Løgneren. Artig kuriositet - blant annet fordi jeg på dette tidspunktet var litt over tre måneder gammel.
Da jeg var på besøk hos en venn nylig, bemerket jeg et usedvanlig fint eksemplar av Paul Bowles' Med himmelen som tak, som kom i Den gule serie i 1951 (bøker er et naturlig samtaleemne når man er på besøk hos en tidligere bokhandler).
Min venn ville absolutt gi meg boken, men jeg vegret meg, blant annet fordi jeg ikke hadde planer om å begynne å samle på Den gule serie. Eller rettere sagt - jeg hadde hittil klart å motstå fristelsen til å begynne å samle på Den gule serie. Den eneste gule jeg har hatt i min samling, har fått stå der nokså ubemerket. Men så var den som sagt så nydelig, denne boken jeg bemerket, gulfargen på smussomslaget var så frisk som om boken kom rett fra butikken. Så det endte med at jeg tok den imot likevel.
Dermed hadde jeg plutselig dobbelt så mange bøker i Den gule serie, og det var nok til å bryte den siste skanse av motstand. Ytterligere fire gulinger tilkom da jeg var hos Halfdan i går. Så nå samler jeg altså på Den gule serie. Det er visst rundt hundre av dem i alt. Og bare så det er sagt - de må være med smussomslag. Selvsagt.
Og bare så det også er sagt - det er en lykke å samle!

6 kommentarer:

Alexander sa...

Gratulerer! Alltid en glede å finne boken man har lett etter lenge.

Alexander sa...

Jeg ser forresten at du leser På sporet av den tapte tid. Det blir spennende å høre nærmere om den. Jeg nærmer meg slutten av Anna Karenina, og forventer at det kan bli vemodig.

Tehme Melck sa...

Takk for kommentarer. Jeg leste Anna Karenina i vinter. Det blir nok snart et innlegg om Proust.

Linse Daugaard sa...

Tillykke. Skønt at læse at vi er flere der samler og glæder os over de gode bogfund - med smudsomslag, naturligvis! :-)

Kristin Storrusten sa...

Gratulerer! Kjempefin samling.

Bondestudenten sa...

Det første innlegget i min nye bokblogg er dels viet det å samle på bøker, jf. din diskusjon. http://bondestudenten.blogspot.no/

Juleroser

"Juleroser" fra Samlaget, det vakreste juleheftet man kan tenke seg. Et litterært julehefte med bidrag frå nokre av dei fremste...