10. april 2013

Om å låne bort bøker

Dette har jeg selv opplevd; å få bortlånte bøker tilbake med flekker og andre altfor tydelige bruksspor. Eller ikke å få dem tilbake i det hele tatt. I mange år nå har jeg derfor praktisert en streng ikke-bortlåns-politikk, bortsett fra når det gjelder personer i min umiddelbare familiære nærhet. Mine bøker er kjære personlige gjenstander og behandles av meg som nettopp det. De skal ikke preges av andre enn meg. Bøker kan folk låne på biblioteket, eller de kan kjøpe dem selv. Jeg låner heller aldri bøker av andre. Derimot liker jeg å gi bort bøker hvis jeg kjenner mottageren godt og vet at det er en bok vedkommende blir glad for, og jeg er så heldig å få en del bøker selv.

5 kommentarer:

Kristin Storrusten sa...

Det er interessant, jeg gjør det helt motsatt. Det sier kanskje noe om hvordan man bruker bøkene sine – jeg liker best bøker som lukter litt og ser lest ut – det er dét som gir sjel til en bok for meg. Jeg leser sjelden bøker mer enn to ganger, og da er det jo fint at de får et liv bortsett fra å stå i bokhyllen min!

torbjørn hauken sa...

Jeg vil nok si at eventuelt lån av bøker er avhenhig av flere forhold, de viktigste: Hvilken bok er det snakk om og hvilken person vil låne. Noen vet jeg vil behandle boken fint og levere den tilbake, andre er jeg usikker på, og vil da la være å låne til vedkommende, evt vil jeg bare låne bort bøker som jeg ikke er redd for eller rett og slett gi bort boken, ja, jeg har begynt å kvitte meg med bøker jeg ikke har interesse av å ha stående i hyllen. Bøker jeg kan låne bort til hvem som helst evt gi bort er derfor bøker som enten er simpelt produsert (en del billigbøker har utrolig dårlig påpirkvalitet) eller har simpelt innhold (krim etc).Kristin Storrusten sa...

Jeg ble så engasjert at jeg måtte skrive en bloggpost, jeg. Her er den.

Heidi sa...

Jeg gir bort bøker jeg ikke føler jeg trenger å ha stående, men jeg liker ikke å låne bort bøker. Dels av hensyn til bøkene og slitasje og dels av hensyn til mitt videre forhold til personen som låner, for jeg blir så skuffet over folk som ikke tar ordentlig vare på det de låner. Da handler det ikke så mye om tingen i seg selv, men om respekt for den man låner av.

Odette de Crécy sa...

Jeg må si at jeg i utgangspunktet tenker som deg her. Det er fryktelig irriterende at andre ikke behandler bøkene mine slik jeg selv gjør.

Men samtidig MÅ jeg bare fortelle hvor fantastiske disse bøkene er, og vips ... er de utlånt.

Juleroser

"Juleroser" fra Samlaget, det vakreste juleheftet man kan tenke seg. Et litterært julehefte med bidrag frå nokre av dei fremste...