10. mai 2013

Dagens Proust«Fra en trekrone lenger borte prøvde en usynlig fugl fortvilet på å få dagen til å virke kortere, der den med en eneste lang tone loddet ensomheten omkring; men omgivelsene ga den et så enstemmig svar, et så fordoblet ekko av stillhet og urørlighet at det var som om den for all evighet hadde stanset det øyeblikk den hadde forsøkt å få til å gå fortere.»

Fra På sporet av den tapte tid 1 - Veien til Swann, 1. del, Combray
Oversatt av Anne-Lisa Amadou

Dette er først og fremst et lite eksempel på Prousts observasjonsevne og skrivekunst, men sitatet berører også et sentralt tema i verket, nemlig tid. Begrepet tid danner ikke bare tyngdepunktet i verkets tittel, På sporet av den tapte tid, men spiller også en vesentlig rolle i det, både innholdsmessig og fortellerteknisk. Det utdyper Karin Gundersen i kapitlet "Tid og rom".

2 kommentarer:

Odette de Crécy sa...

Når du never at Karin Gundersen skriver dette i kapitlet "Tid og rom", mener du da at det er hentet fra hennes bok "Kunsten og livet", eller er det fra den nye oversettelsen? Har ikke lest noen av disse ennå ..

Tehme Melck sa...

Kapitlet er i hennes egen bok "Kunsten eller livet" (ikke "og").

Juleroser

"Juleroser" fra Samlaget, det vakreste juleheftet man kan tenke seg. Et litterært julehefte med bidrag frå nokre av dei fremste...