4. januar 2015

Ryktet om at hun leste mye

Nicole Kidman som Isabel Archer i Portrett av en dame

Her reputation for reading a great deal hung about her like the cloudy envelope of a goddess in an epic.
— Henry James, The Portrait of a Lady
 
Som sagt to innlegg nedenfor, var det dette sitatet som fikk meg til å begynne å lese Portrett av en dame. Og jeg har ikke angret. James har nettopp den elegante formuleringsevnen som gjør det til en nytelse å lese, i motsetning til George Eliot. James er litt som Dickens møter Proust.
 
Her er det ovennevnte sitatet slik det fremstår i Ingrid Haugs norske oversettelse:
 
Hun så de unge mennene som kom i stort antall for å treffe søsteren, men henne selv var de vanligvis redde for; de lot til å tro at det var nødvendig med spesielle forberedelser for å snakke med henne. Ryktet om at hun leste mye, omga henne som tåkesløret til en gudinne i et epos; man var redd all lesingen ville forårsake vanskelige spørsmål og gjøre at samtalen holdt seg på en lav temperatur. Den stakkars piken likte å bli omtalt som begavet, men hun kunne ikke fordra å bli regnet som en lesehest; hun pleide å lese i all hemmelighet, og selv om hun hadde en utmerket hukommelse, pleide hun å avholde seg fra å slå om seg med påfallende sitater.
 
 

Ingen kommentarer:

Juleroser

"Juleroser" fra Samlaget, det vakreste juleheftet man kan tenke seg. Et litterært julehefte med bidrag frå nokre av dei fremste...