5. januar 2016

Krig og fred


En ny BBC-filmatisering av Krig og fred begynner på NRK1 kl 21.30 i kveld.  Seks timelange episoder. BBC borger for kvalitet, så dette kan være en fin måte å få med seg Tolstojs mektige drama på. Men ingenting kommer selvsagt opp mot å lese selve verket.

«Hun var etter datidens mote sterkt utringet både i brystet og i ryggen. Hennes byste som alltid hadde forekommet Pierre som meislet i marmor, var kommet så kloss inn på hans nærsynte øyne at han uten å ville det så hele skuldrenes og halsens blendende friske skjønnhet, og hans fremoverbøyde hode var ganske nær hennes lepper. Han kjente hennes legemes varme, duften av parfyme – og hørte hennes korsett knirke ved hver minste bevegelse. «Har De aldri før lagt merke til hvor deilig jeg er?» syntes hennes blikk å si. «Har De aldri før oppdaget at jeg er en kvinne? Ja, en kvinne som kan tilhøre enhver - og hvorfor ikke Dem like godt som en annen?» Og i samme øyeblikk visste Pierre at Hélène ville bli hans hustru – visste det like sikkert som om han skulle stå med henne for alteret.»
(Oversatt av Erik Krag) 

 "Russlands store virkelighetsskildrer og drømmer har ikke bare som andre diktere gjengitt et kulturtrinn og det såkalte gode selskaps liv i og utenfor Russlands hovedsteder, men han har i sitt største verk Krig og fred malt en tidsalder, en hær, et folk og en historisk avgjørelse av første rang."
Georg Brandes

"Krig og fred har makt og bredde som et veldig epos, hvor både smått og stort har fått rom, det heroiske og det idylliske, all livsens mangfoldighet, anskuet og skildret av en mester som både eier innfølingsevnen, friske sanser og vid menneskekunnskap."
Francis Bull

"Jeg kjenner ingen roman som byr på en slik overflod av spenning, menneskekunnnskap, medfølelse og visdom."
Olof Lagercrantz

Ingen kommentarer:

Juleroser

"Juleroser" fra Samlaget, det vakreste juleheftet man kan tenke seg. Et litterært julehefte med bidrag frå nokre av dei fremste...