aroundbooks

aroundbooks

6. april 2011

GAM


Jeg samler på bøker, men jeg er ikke noen bibliofil samler. Jeg er ikke opptatt av førsteutgaver og sjeldenheter og denslags. Det er innholdet som teller for meg. Likevel synes jeg det er litt morsomt å være eier av samtlige utgaver av GAM, Gyldendals Aktuelle Magasin, som kom med syv nummer i årene 1977-1980 (når det er seks blader på bildet, skyldes det at det ene var et dobbeltummer). Jeg vet ikke hvorfor dette tidsskriftet hentes frem nå - det var nylig gjenstand for et foredrag under en tidsskriftdag på Litteraturhuset, og i siste nummer av Vagant er det en stor artikkel om dette tidsskriftet og dets skaper Sigmund Hoftun. Ingressen til denne artikkelen lyder: "Sigmund Hoftuns ufortjent glemte boktidsskrift GAM representerte en forfriskende blanding av høyt og lavt, journalistikk og litteratur, humor og alvor, viktig og uviktig. Dessverre gikk det inn etter bare syv utgaver."   Dessverre skal jeg gjerne underskrive på. Jeg husker godt hvor trist jeg syntes det var da det plutselig ikke kom flere nummer.
På Antikvariat.net ser jeg at Norlis antikvariat i Oslo har alle numrene innbundet (før i tiden sparte man av og til på tidsskrifter ved å binde dem inn) til den nette pris av 1250 kroner, mens Nynorsk Antikvariat i Tvedestrand har ett nummer til kr. 100. Og det er alt Antikvariat.net har å tilby av GAM. (Til orientering kan det nevnes at et nummer av GAM i sin tid kostet kr. 17.50)
Min fullstendige utgave er ikke innbundet, men ligger i en bunke i bokhylla. Men samtlige nummer er hele og pene. Og det er mulig at dette er et "ufortjent glemt tidssskrift", men jeg tar det faktisk frem ikke så rent sjelden. Etter over tredve år virker det forsatt merkelig friskt, blant annet på grunn av den grafiske formgivningen, men også på grunn av det gode innholdet, om enn aktualiteten selvsagt har tapt seg. Til gjengjeld utgjør det nå et interessant tidsbilde fra vår nære litterære fortid.

3 kommentarer:

Geir Isaxen sa...

Rart at GAM gikk inn.
Tenkte først at det døde med Hoftun. Men det stemmer ikke.
Enda merkeligere at BLM (Bonniers Litterære Magasin) ble lagt ned.
Har du noen ex av det bladet ?

Tehme Melck sa...

Husker at jeg kjøpte BLM noen ganger i sin tid, men har ikke spart på noen tror jeg.

Cyno Grassator sa...

Det var Hoftun som drev PoesiMagasin også, noen år senere. Selv om han overlot redaktørarbeidet til Terje Johanssen og Arne Ruste.

Kanskje du også liker

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...