8. mars 2013

Farlige damer (reprise i anledning dagen)

Blant de vakreste bøkene jeg har anskaffet meg de seneste årene, er utvilsomt denne av tyske Stefan Bollmann: Frauen, die lesen, sind gefährlich. Lesende Frauen in Malerei und Fotografie. Elisabeth Sandmann Verlag, München 2005 Med et uhyre interessant og innsiktsfullt forord av Elke Heidenreich (spaltist i det tyske ukebladet «Brigitte» og programleder for det populære «Lesen!» på ZDF) om hvor farlig det en gang var at kvinner kunne lese og skrive og tilegne seg kunnskap mannssamfunnet mente de ikke hadde godt av, og om hvor farlig det å lese alltid har vært og fortsatt er under visse omstendigheter, både for menn og kvinner. De fleste autoritære regimer har sine bokbål, i hvert fall sin sensur. Men Heidenreichs forord handler også om fredeligere sider ved lesingen, blant annet om at kvinner og menn kanskje leser forskjellig.

Forsideillustrasjonen viser maleriet Drømmer av italienske Vittorio Matteo Corcos (1859-1933). Galleria Nazionale d'Arte Moderna, Roma.

4 kommentarer:

aariho sa...

Å så interessant bok! Gratulerer med dagen!

scribo sa...

Til bloggeren; Hvem har sagt dette?
"Kvinnefrigjøring er frigjøring av det feminine i mannen og det maskuline i kvinnen."
En påstand verdt å filosofere over, en dag som denne?

Tehme Melck sa...

Jeg vet ikke hvem som har sagt det. Har faktisk ikke hørt det før, tror jeg.

scribo sa...

Corita Kent, gjengitt i Los Angeles Times 11.07.1974 (side 230)Ikke helt snilt av meg, kanskje ...

Juleroser

"Juleroser" fra Samlaget, det vakreste juleheftet man kan tenke seg. Et litterært julehefte med bidrag frå nokre av dei fremste...