16. april 2013

Lesing og livet

Sitatet på denne illustrasjonen spiller på forestillingen om lesing som tilflukt, en måte å slippe bort fra denne verdens fortredeligheter på. Om å leve i en fantasiverden, en i bokstaveligste forstand oppdiktet verden, for en stakket stund.

Selvfølgelig kan litteratur fungere på den måten, og gjør det sikkert for mange. For de fleste trolig bare som uskyldig adspredelse i likhet med andre adspredelser. Vi får tro at tilfeller som Emma Bovary, som ikke hadde godt av å drømme seg bort i sin tids dameromaner, er sjeldne. Men hun var vel en svak karakter i utgangspunktet.

For meg har lesing aldri fortont seg som en motsetning til livet, men som en del av det. Etter å ha lest en god bok, har jeg ikke problemer med å forholde meg til virkeligheten - tvert imot, litteraturen er en måte å utforske virkeligheten på. For meg beriker litteraturen livet, ikke som tidtrøyte og underholdning, men ved å fortelle meg noe vesentlig om det å være menneske og dermed også om meg selv. Ikke slik å forstå at jeg leser for å lære; jeg leser for å oppleve.

Men leseopplevelsene er for meg en viktig menneskelig erfaring - som altså står i nær forbindelse med det levende liv. Livet og litteraturen utgjør en helhet.

6 kommentarer:

Eva sa...

Veldig godt sagt!

aariho sa...

Ja, er så enig. Å lese er en viktig del av hverdagen for meg. Jeg kan godt leve meg inn i det jeg leser, men jeg er realistisk nok til komme tilbake til virkeligheten når jeg må. Men bøker kan jeg ikke leve uten, tror jeg!

Alexander sa...

Tiltres fullt og helt!

Anonym sa...

...og litteraturen liknar meir på alkoholen enn må tran, trur eg Einar Økland skreiv ein stad...

Helsing Anne K.

Anonym sa...

på tran, skulle det vere!

Bjørg, mellom linjene. sa...

Det var veldig godt sagt. Eg nikker og kjenner at det er litt på same måten for meg.

Juleroser

"Juleroser" fra Samlaget, det vakreste juleheftet man kan tenke seg. Et litterært julehefte med bidrag frå nokre av dei fremste...