5. juli 2007

Å nei ...

Jeg var en tur innom biblioteket i formiddag, blant annet for å låne Berlin Alexanderplatz av Alfred Döblin. Derfra var det ikke langt til bokstaven E, og mine øyne falt på Hermanas av Torgrim Eggen, som lå på en skråhylle med fronten ut. Det slo meg at jeg aldri hadde lest noe av Eggen, så jeg åpnet den tilfeldig og leste:

«Jeg sjenerte meg ikke lenger for at dingsen min strittet mot henne, og det virket ikke som det plaget henne heller. Jeg gned meg ikke mot henne, selv om det var det jeg hadde mest lyst til, men lå bare stille og kjente varmen stråle fra underlivet hennes mot det aller mest følsomme stedet mitt. Jeg trakk meg noen millimeter tilbake, kun som et lite termografisk eksperiment, men kunne stadig kjenne varmen. Utrolig. Så varm hun var der nede.»

Hvis dette ikke er ille nok, kan jeg foregripe begivenhetenes gang en smule og sitere fra foregående side:

«Gjør noe, din tosk, sa pikken, som hadde det med å snakke høyt til meg den gangen.
Hva da?
Pul henne.
Vel, hun må kanskje våkne først?
Regn med at hun våkner av det, sa pikken og lo.»

Ifølge baksideteksten er det snakk om en «medrivende og sanselig roman fra Cuba». Den lille smakebiten rev ikke med meg. Den ga meg ikke lyst til å lese hverken mer i denne boka eller noe annet av Torgrim Eggen. Det er sikkert moro for en norsk macho-forfatter å dra til Cuba og knulle fattige eksotiske skjønnheter, men hvis man ikke kan skrive bedre om det, ser i hvert fall jeg liten grunn til å bruke tid på å lese det. I rettferdighetens navn burde jeg kanskje gitt Eggen en bedre sjanse, det vil si lest mer, for ikke å si hele boka. Men sorry.
Jeg tror jeg holder meg til Leopold Bloom og hans erotiske fantasier en junidag i Dublin (se gårsdagens innlegg fra Ulysses).

(Så kan man selvfølgelig si, med henvisning til innlegget under - har ikke Eggen gjort nettopp det Christensen prediker, nemlig å skrive med kjønnet? Jo, i høy grad, tydeligvis, men det blir ikke automatisk skrivekunst av å skildre sitt erotiske liv i ord, særlig ikke på et så pubertalt nivå som dette. Det må nok noe mer til.)

7 kommentarer:

Anonym sa...

He, he. Jeg tror du var litt uheldig med hva du bladde opp på, faktisk. De utdragene der er ikke typiske for hva boka handler om. Faktisk er den bare litt sånn til å begynne med, så blir den langt mindre "lystig" - på alle vis. Faktisk er det en riktig god roman og gir et særdeles flott tidsbilde av Cuba. Jeg må si at "Hermanas" var ett av lyspunktene på fjorårets leseliste for meg. En bok jeg husker og som lever i meg lenge etter at siste side er snudd. Burde absolutt få en sjanse til hos deg! ;-)

Jørn Roeim sa...

Jeg skal vurdere saken. :-)

Aina Basso sa...

Eg må iallfall støtte meg til TM her. Eg ville nok heilt klart ikkje blitt inspirert til vidare lesing etter dei utdraga. Urk.

Anonym sa...

Nja... jeg vet ikke jeg, hva som var galt med sitatene - annet enn at de er tatt ut av sin kontekst, og da er som kjent det meste underlig. Sexscenene i boka er flotte, aldeles ikke rå og motbydelige. Heller realistisk-erotiske. Kan man si det? Sikkert. Selv synes jeg det er flott å lese om ting som de er. Ikke alltid pakket inn i diffuse, fade-outs. Men nå er jeg litt sånn skitten-realistisk-fantast da. Både på det ene og det andre området.
Faktisk synes jeg Eggen skriver drivende godt, både i "Hermanas", "Pynt" og "Hilal" - de bøkene jeg har lest av ham. Hylende morsomt til tider også. Altså: anbefalt - om noen skulle være i tvil. ;-)

Jørn Roeim sa...

Marit: Jeg har ingen problemer med å ta til meg dine innvendinger mot min kritikk, og din opplevelse av Eggen. Og jeg var jo selv inne på det kanskje urettferdige i å vurdere ham på grunnlag av et tilfeldig utdrag. Jeg har dessuten også stor sans for erotisk realisme, så det er ikke der det ligger. Men det var noe med den litterære kvaliteten her, slik jeg oppfattet den. Jeg kan fortsatt ikke love at jeg kommer til å lese Torgrim Eggen, men jeg er uansett glad for at boka kan oppleves veldig forskjellig.

Anonym sa...

Ja, ikke sant?! Det er flott med litt meningsutvekslinger mht bøker. Å kunne diskutere litt fram og tilbake åpner alltid opp for nye måter å nærme seg bøker på og også nye perspektiv. Man trenger ikke alltid være enige for at ting skal kunne oppleves som fruktbart. Som sagt så leser jeg bloggen din med stor glede, både når jeg er enig og uenig med deg. :-)

Unknown sa...

Jeg må slutte meg til marit her, altså. Nå har jeg ikke lest Hermanas, så den skal jeg på ingen måte mene noe om, annet enn at jeg nok snart må lese den, men jeg anbefaler Hilal på det varmeste.