21. november 2007

Leserapport

Hvilke bøker har jeg med meg til det lille røde huset i skogen denne gangen? Tre stykker: Beckström-boka, Det nye livet av Orhan Pamuk, og Jesus fra Nasaret av Joseph Ratzinger, også kjent som Benedikt XVI.

Jeg håper å få tid og ro til kanskje å bli ferdig med Beckström-boka her i roen og ensomheten i skogen.

Pamuk kjøpte jeg for en tid siden, det er den boka som begynner med setningen «En dag leste jeg en bok og hele mitt liv ble forandret» - en fantastisk åpningssetning. Inspirert av Spectatia, som leste Lolita mens hun fikk skiftet hjul på bilen, fant jeg også ut at jeg skulle bruke hjulskift-ventetiden til å lese, og tok med meg Det nye livet. Og siden har jeg ikke klart å legge den fra meg.

Pavens bok er nok i første rekke beregnet på verdens en milliard katolikker (hvorav jeg er én), men han har tydeligvis også beundrere utenom egne rekker. I hvert fall har redaktør Vebjørn K. Selbekk i det noe omstridte kristenfundamentalistiske tidsskriftet Magazin uttalt: «Jeg er på mange måter en beundrer av pave Benedikt XVI. Han er uten tvil en av de største kristenlederne i vår tid, med en sjelden evne til å analysere den kulturelle og åndelige situasjonen i Europa, og med en modig og tydelig kristen profil. Når han nå skriver om Jesus, er det ikke bare interessant for katolikker, men en økumenisk begivenhet med store kulturelle ringvirkninger. Boken bør leses av mange.»
Ikke dårlig, fra tradisjonelt anti-katolske kretser. Jeg må imidlertid understreke at jeg ikke leser Ratzingers bok på Selbekks anbefaling.

Den viktigste boka jeg har med meg, er imidlertid den jeg oversetter for øyeblikket. Den skal jeg straks komme tilbake til i et annet innlegg.

2 kommentarer:

Spectatia sa...

Interessant å høre om Ratzinger. Får meg til å tenke på at du nevnte noe om et eventuelt innlegg på temaet "katolsk messe for dummies" eller noe sånt en gang? Hadde også vært interessant...

Jørn Roeim sa...

spectatia: Jeg har dessverre noen løse tråder. Men "Katolisisme for dummies" kommer.