6. februar 2008

Det hardaste av alle material ...





"Det er sagt at ordet er det hardaste av alle material å arbeida i, verre enn å arbeida med tonar eller fargar eller marmor ..."

Olav H. Hauge i Jan Erik Vold: Under Hauges ord (Samlaget 1996)

3 kommentarer:

Anne W sa...

Et spørsmål til deg eller eventuelt andre lesere av din blogg.

Ønsker tips om polsk litteratur. Det eneste jeg finner er veldig gamle forfattere, eller rettere sagt forfattere fra veldig lenge siden.

Jørn Roeim sa...

Jeg er redd jeg ikke vet stort om polsk litteratur, så her får vi håpe andre kommer på banen. Skal forresten ta en titt i hylla og se hva jeg har.

Anne W sa...

Nå er dette innlegg blitt historie, men om noen har interesse så legger jeg til følgende kommentar.

Nå har jeg vært i kontakt med Tronsmo bokhandel og de hadde råd og anbefalinger å komme med. Jeg har ikke bestemt meg for hva jeg vil satse på enda, men den med polske journalister frister veldig.

Det er mange Nobelprisvinnere fra Polen. Vi har noe inne av Gombrowiicz på svensk, men vil også få inn på norsk i løpet av et par dager. Dette er en av de toneangivende moderne polske forfatterene. Jeg anbefaler særlig Ferdydurke, som finnes i norsk pocket. Jeg kan i tillegg bestille inn andre bøker, men disse finnes ikke i pocket og vil da bestilles direkte til deg. Det finnes f eks en i Aschehougs Novaserie som heter Durka som en av mine kolleger her sier er svært god. Den kvinnelige lyrikeren og Nobelpristageren Szymborska har utrolig sterke og vakre dikt som du også kan sjekke ut.

Ellers anbefaler jeg naturligvis Kapuscinski, som vi har en titler inne av. "Imperiet" er svært god, der tar han utgangspunkt i sin egen krigsbarndom og maler derfra et større historisk og politisk lerret som favner polens og østeuropas moderne historie. En annen er reiseskildringen Reiser med Herodot. Til slutt kan jeg også nevne Ouverty till livet, der en rekke fremstående polske journalister skriver om sitt bilde av dagens Polen. Disse har vi inne.