26. november 2009

Virkelighetens Brontë-søstre


Det må være ganske spesielt at søsken skriver en skjønnlitterær bok sammen, jfr. innlegget nedenfor. Virkelighetens Brontë-søstre, det vil si Charlotte, Emily og Anne, prøvde seg først med diktsamlingen Poems under psevdonymene Currer, Ellis og Acton Bell. Boken solgte i to eller tre eksemplarer, avhengig av kilde. Søstrene gikk deretter over til å skrive romaner hver for seg. Charlotte skrev The Green Dwarf, Tales of Angria, Jane Eyre, Shirley, Villette, The Professor og den ufullførte Emma, Emily Stormfulle høyder (Wuthering Heights), og Anne Agnes Grey og The Tenant of Wildfell Hall. To av disse, Stormfulle høyder og Jane Eyre, rangeres blant verdens beste romaner. Jeg tviler på om litteraturhistorien har andre eksempler på en slik ansamling av talent innen én og samme familie.

Tragedie manglet heller ikke: Søstrene Maria og Elizabeth hadde dødd av tuberkulose allerede mens de gikk på kostskole. I september 1848 døde broren Branwell, alkoholisert og forhutlet, opprinnelig visstnok den mest talentfulle av dem alle (men kanskje det bare ble vurdert slik fordi han var gutt?), i desember samme år døde Emily, og i mai året etter døde Anne. De tre ble henholdsvis 31, 30 og 29 år gamle. Charlotte levde lengst og døde kort før sin 39-årsdag i 1855.

7 kommentarer:

Ragne Rognebær sa...

Jeg fikk endelig lest "Storfulle Høyder", ble ferdig forrige uke. Det var og kort om Brontë-søstrene bakerst, og det slo meg og at dette virkelig var en usedvanlig talentfull familie. I tillegg til en tragisk familiehistorie, som kan forklare den dystre skrivingen.

Unknown sa...

Jeg har sansen for både Stormfulle høyder og Jane Eyre, men kan også anbefale Charlottes "industriroman"Shirley. Hovedpersonen der (Shirley) er Charlottes litterære portrett av søsteren Emily.

Veldig fint foto i bloggposten, forresten. Er det fra en filmatisering?

Jørn Roeim sa...

Ragne: Ja, talentfull og tragisk. To søstre døde ganske unge av tuberkulose, og de skrivende søstrene ble heller ikke gamle.

Børge: Bildet kan se ut som det er fra en filmatisering, men jeg vet ikke. Fant det på nettet.

Aina Basso sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Aina Basso sa...

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bronte_sisters.jpg

Bilete malt av bror deira i 1734.

Helsing historikaren

Jørn Roeim sa...

aina: Ja, bildet malt av broren (hvor det kan ses at han har strøket ut seg selv) er kjent, men bildet jeg har her i innlegget bærer preg av å være et foto.

Anonym sa...

Bildet er nok malt i 1834. Broren deres var en døgenikt som fikk en lurvete skjebne.
Men søstrene hans var flotte. At de brukte pseudonymene Currer, Acton og Ellis var ikke tilfeldig: initialene stemmer med de ekte navnene, men viktigere: De måtte bruke slike navn som forleggerne nede i det fjerne London ville oppfatte som mannsnavn, for det var uhørt, eller iallfall vanskelig for, kvinner å utgi bøker i eget navn på den tiden. Så pseudonymene var nærmest en nødvendighet hvis de ville utgi noe. Et besøk i Haworth, landsbyen deres, er å anbefale. Prestegården er museum, og naturen er flott. (bloom)