27. juli 2012

Dagens quiz: Hvem er denne litterære kvinneskikkelsen?






Anna Karenina, her i Keira Knightleys skikkelse i den nye filmatiseringen som lanseres i høst, er ikke med i quizen, men kunne godt ha vært det. 





Velkommen til en ny quiz, litt lettere enn den forrige tror jeg nok. Håper jeg ikke har gjort det altfor lett! Tekstene beskriver ti mer eller mindre kjente kvinneskikkelser i litteraturen. Siden oppgavene i seg selv består av hint, gir jeg ikke andre hint utenom enn å opplyse at bare to av forfatterne er nålevende. Som vanlig oppfordrer jeg til svar i form av hentydninger. Lykke til!

1) Faren er gårdbruker, men den unge damen har forlest seg på kjærlighetsromaner og drømmer om noe annet enn livet på landet. Ridderen kommer til gårds, om ikke på en hvit hest, så i hvert fall med hest og vogn. Og giftermål blir det. Ektemannen har et yrke som i våre øyne har ganske høy status, men som ikke monner stort i et land hvor det er aristokratiet som teller. Damen higer stadig etter noe mer, men hennes karaktersvakhet og rastløse lidenskap bringer ikke lykke. 
Emma Bovary - hvem ellers? i Gustave Flaubert: Madame Bovary. Mange gjettet denne.

2) En av forfatterens norske biografer beskriver denne meget unge jenta som en «lumsk fjortenåring», en «trollunge» med «en ytterst komplisert natur med seksualpatologiske trekk». Og kanskje er hennes lidelse først og fremst av mental art, selv om hun sitter i rullestol. På et tidspunkt erklærer hun at hun vil gifte seg med bokens hovedperson når hun blir gammel nok, men det er vel et ekteskapstilbud hverken han eller vi helt tror på. 

Jeg hadde vel egentlig ikke ventet at noen skulle ta denne. Det er snakk om Lisa Khokhlakóva i Fjodor Dostojevskij: Brødrene Karmasov.

3) «Du har ikke sett noe før du har sett dattera hans,» sier hovedpersonens venn en dag de er innom butikken til H. «Verdens åttende vidunder, jeg sverger! [...] Jeg tør vedde på at han kan få en semitrailer med sauer og høns i medgift for dama.» Referansen til medgift forteller at den omtalte skjønnheten ikke bærer norske gener. Teen hun lager, er matt og lysebrun som et speil av hennes egen hud. Den dufter av kanel og kardemomme og inneholder akkurat passe med sukker og melk (sånt legger jo en tedrikkende leser merke til). 
Dette var også en av de vriene. Naima i Torgrim Eggen: Hilal

4) Første gang bokens hovedperson ser denne vakre unge piken, er hun iført en enkel hvit kjole med blekrøde sløyfer på ermene og brystet, og står og skjærer brød til seks barn i alderen to til elleve år. Hun elsker å danse, og når det gjelder romaner, liker hun best bøker hvor hun kan gjenkjenne sin egen verden. Forholdet er kanskje et av de mest intense i litteraturen, i hvert fall fra hans side. Jeg har besøkt graven til virkelighetens forbilde for denne skikkelsen. 

Men så er vi på velkjent litterær grunn. Formuleringen "i hver fall fra hans side" er et stikkord her, for dette er et av litteraturens mest eklatante eksempler på ulykkelig kjærlighet. Lotte i Johann Wolfgang von Goethe: Unge Werthers lidelser. Mange klarte denne. 

 5) Hovedpersonen har egentlig tenkt å ta livet av seg, men «fylt av flakkende lengsel etter livet» streifer han rundt i byen og ender opp på et vertshus hvor han treffer en vakker, blek ung pike kledd i en tynn, dypt utringet ballkjole og med en vissen blomst i håret (en kamelia, viser det seg, uten at det har noen betydning i denne sammenheng). Mye vissent er det imidlertid ikke over den unge damen, som viser hovedpersonen nye sider ved livet og ved ham selv. 

Litt rart at ingen tok denne. Hermine i Hermann Hesse: Steppeulven.

 6) Yrket hennes, og hennes tilknytning til hjemstedet (ikke langt fra mitt eget), gjør at hun ofte blir involvert i farens yrke. Hennes kjæresteforhold til en mann i restaurantbransjen faller av gode grunner faren tungt for brystet. 

Det undrer meg også litt at ingen tok denne, i betraktning av hvor populært det er med krim. Line Wisting i Jørn Lier Horts bøker.

7) Bokens mannlige hovedperson vender tilbake til en vårlig hjemby etter å ha vært ute i den store verden. På en uteservering treffer han igjen en jente fra skoletiden, og søt musikk oppstår: «Jeg fikk sug i mellomgulvet og det var ikke en klar tanke i hjernen min.» Hun lar seg ikke bringe til sengs sånn med det samme, men kysse vil hun, med «lepper som er myke og sultne». Og de har sommeren foran seg. 

Denne var også med i den forrige quizen. Line i Axel Jensens bok med samme navn. Denne ble gjettet.

 8) Han har lenge store forventninger, den unge mannlige hovedpersonen i denne boken, men da han omsider får erklært sin kjærlighet, ender det med total avvisning. «Når du sier at du elsker meg, skjønner jeg hva du mener i den forstand at jeg skjønner ordene, men ut over det forstår jeg ikke hva det betyr. Du taler ikke til noe i mitt hjerte; du rører ikke ved noe der. Jeg bryr meg overhodet ikke om hva du sier. Jeg har forsøkt å advare deg mot dette, ikke sant?» En vakker, men hardhjertet og kynisk ung dame, dette. 

Gjettet ble også denne. Her forekommer bokens tittel i oppgaveteksten! Estrella i Charles Dickens: Store forventninger.

 9) Enda en bondedatter, som egentlig er forlovet med en traust og stødig kar som praktisk nok også har jorder som grenser opp til hennes fars, men så treffer hun en fyr som viser henne hva ekte lidenskap er, og dermed er hun solgt. Foreldrene hennes prøver å trøste seg med at det kan gå bedre enn de tror, og at datteren tross alt, i motsetning til dem, «kom i brudeseng med den hun hadde lagt sin elsk på», som faren uttrykker det

Denne måtte jo bli gjettet. Kristin i Sigrid Undset: Kristin Lavransdatter.

10) Forfatteren gjør oppmerksom på at denne boken bør leses to ganger, og at den også har et budskap. Den begynner med at hun og han er på vei hjem fra fest og blir sittende på en parkbenk i vårnatten. Han vil så gjerne erklære sin kjærlighet, men klarer det ikke. Han skotter ned på hånden hennes, som ligger bare en hårsbredd fra hans egen, men tør ikke røre den. Det er bare denne hårsbredden som skiller mellom ham og hele det vidunderlige livet, føler han. Noen ganger er kjærligheten en veldig ensom ting. 

Også gjettet, som ventet, Embla i Agnar Mykle: Sangen om den røde rubin

17 kommentarer:

Kollega i Østfold sa...

Vrient, bortsett fra nr. 10, som er åpenbar. Man har ikke vært ung mann hvis man ikke har lest denne. Forfatteren er en stilist av guds nåde, så får vi heller se gjennom fingrene med at han rappet og stjal fra andre og brukte levende modeller til noen romanfigurer. For ikke å snakke om alt andre han ble kjent for. Leste boken første gang da jeg var 26 år, og den traff som et skudd!

Jørn Roeim sa...

Jeg regnet nok med at den var en av de lette, ja. Og hvilken ung mann har ikke kjente seg igjen i både det ene og det andre her.

Hjorthen sa...

Nummer 7 og nummer 10 er greie. Resten er vriene. Jeg må tenke litt mer, men tviler egentlig på at jeg klarer noen fler.

Jørn Roeim sa...

Tenk i vei, så klarer du nok noen flere.

Mari sa...

Nummer 1 regnes vel for å være en av de helt store klassikerne, og virker velkjent for en frankofil som meg.

Kvinnen i nummer 7 lurer jeg på om du ikke lurte med i forrige quiz også, i så fall holder vi oss her i landet, om enn noen tiår tilbake.

Nummer 9 tror jeg hører hjemme i et trebindsverk skrevet av en forfatter som fikk Nobels litteraturpris for prestasjonen.

Jørn Roeim sa...

Mari: Riktig alt sammen. Fint at du tok syvern. Syntes det var litt morsomt å ha den med i begge quizene.

Cyno Grassator sa...

Nr 1 er legefrue i provinsen.
Om nr 4 lurer jeg på om hun kan være opphav til en ung manns lidelser.
Nr 5 kan synge.
Nr 7 er vestkantjente.
Nr 10 er den første kvinne i verden, Embla.
Med forbehold om feil.

Mari sa...

Så morsomt! Jeg har en fornemmelse av at jeg kjenner til nummer 8 også. Jeg vakler mellom to kvinneskikkelser fra nokså ulike romaner skrevet av henholdsvis en tysker og en østerriker, sistnevnte langt mer kontroversiell enn førstnevnte. Men betegnelsen "syk kjærlighet" kan vel passe på begge verkene jeg har i tankene.

Jørn Roeim sa...

Cyno: Mye riktig her, endelig en som tok nr. 4. Men på nr. 5 er du nok på villspor.

Jørn Roeim sa...

Mari: Feil språkområde på nr. 8. Damen er vel kanskje ikke så kjent i seg selv, men det er derimot forfatter og bok.

linesbibliotek sa...

Jeg tror jeg klarte 1, 4, 8 og 9, for de har jeg lest. Fransk, tysk, engelsk og norsk, hvis det kan stemme. Resten er jeg usikker på om jeg har lest.

Jørn Roeim sa...

Det stemmer, Line. Da er vel du den første som har tatt nr. 8.

Mari sa...

Aha, ja, nå skjønte jeg også nummer 8 - det ble plutselig så åpenbart! Men jeg har ikke lest den, så jeg måtte google for å forsikre meg.

Jørn Roeim sa...

Fint. Du oppdaget kanskje at tittelen faktisk står i oppgaveteksten?

Mari sa...

Det var det jeg gjorde! Hilal leste jeg nok ikke så lenge at den kom ut, og da var jeg tidlig i tenårene, så jeg tilgir meg selv for ikke å ha kjent igjen Naima. De øvrige verkene har jeg ikke lest, selv om jeg har lest andre romaner av flere av forfatterne.

Jørn Lier Horst sa...

Jeg klarte nr. 6 ...

Jørn Roeim sa...

Du hadde nok klart den uten fasit også :-)