29. juni 2016
28. juni 2016
Si parla italiano?
Villa Carlotta ved Comosjøen, med sin vakre park, var et av stedene Kafka besøkte under en reise med Max Brod i 1911, og som han beskriver i reisedagbøkene sine.
"De italienske ordene man hører, trenger inn i det store rommet av uvitenhet man har inni seg, og holder på oppmerksomheten, enten man forstår dem eller ikke."
Franz Kafka i reisedagbøkene
"De italienske ordene man hører, trenger inn i det store rommet av uvitenhet man har inni seg, og holder på oppmerksomheten, enten man forstår dem eller ikke."
Franz Kafka i reisedagbøkene
27. juni 2016
25. juni 2016
22. juni 2016
19. juni 2016
Dagens bilde
Å lese er som å reise på et stort hav av litteratur. Det gjelder å finne sitt eget farvann, stikke ut sin egen kurs. Kanskje finne sin egen trygge havn - eller dra på oppdagelsesferd. Mulighetene er mange.
17. juni 2016
15. juni 2016
13. juni 2016
9. juni 2016
Babbel om betydningen av å lese
Jeg tror at DENNE artikkelen (egentlig en tale) av Erlend Loe, er noe av det mest intetsigende jeg har lest om betydningen av å lese. Jeg tror jeg skjønner hva han prøver å si, men for meg blir det bare ordskvalder. Det eneste fornuftige jeg fikk ut av det, var bakgrunnshistorien for "Read a fucking book"-skiltet tre innlegg nedenfor. Men read a fucking book - gjør for all del det. Den oppfordringen er god nok.
7. juni 2016
Kafka hadde det ikke så lett, han heller
Kom tilfeldigvis over DENNE omtalen i Aftenposten av første bind av Rainer Stachs Kafka-biografi. Den er i to bind, og jeg kjøpte dem begge i Berlin like etter at de hadde kommet ut. Jeg har også omtalt dem tidligere her i bloggen. Bare tre innlegg nedenfor har jeg en reprise av et innlegg fra den gangen. Stach skriver et veldig klart og greit tysk, så man trenger ikke være utdannet germanist for å ha utbytte av denne biografien. Så vidt jeg vet er den ikke oversatt til norsk.
6. juni 2016
5. juni 2016
1. juni 2016
Sommer
Jeg liker ingen av dem, og som jeg har vært inne på i tidligere sommere her på bloggen, har jeg ikke behov for lettere lesing om sommeren. Lesingen går sin gang året rundt for meg, og sommeren utpeker seg ikke som noen egen periode lesemessig sett. Det henger kanskje sammen med at jeg som frilanser disponerer min egen tid uansett og aldri har noen definert ferie. ("Ferie er straff," sa Fellini.)
For den som vil ha lett lektyre om sommeren, burde det være gylne tider nå. Bokhandlene bugner av bøker med pastellfargede omslag og forsidebilde av en kvinne, gjerne lett nostalgisk antrukket (kjole og hatt med flagrende bånd), stående ved en grind eller med en sykkel. Eller noe sånt. Jeg har forresten oversatt en av dem selv, og den er ikke så dum - den foregår både i nåtid og i tiden rundt første verdenskrig, og i England, Himalaya, Sverige og Frankrike.
Nå er dette imidlertid ikke en type bøker jeg selv leser. Som sagt trenger jeg ikke lettere lektyre sommerstid, og akkurat nå fortsetter jeg ufortrødent med Kafkas dagbøker.
I et innlegg for en del år siden skrev jeg noe om hva som er den ultimate sommerboken og nevnte da disse to bøkene fra norsk litteratur: Sigurd Hoels Syndere i sommersol og Gunnar Larsens I sommer. Den sistnevnte er utrolig nydelig, og jeg har stor sans for Gunnar Larsen. Han er en underkjent forfatter etter min mening.
Men uansett hva du leser - god sommer!
(PS Denne bloggen tar ikke sommerferie)
Abonner på:
Innlegg (Atom)
-
Statens kunstnerstipend er tildelt. På DENNE siden er det lenker til listene over både kunstnerstipender og garantiinntekter. Flere i det l...
-
Hva passer vel bedre akkurat nå enn et sommerbilde? Gustave Courbet: Les demoiselles des bords de la Seine (été), 1856, Musée du...