1. juni 2016

Sommer

Første sommerdag i dag, ifølge kalenderen. Og temperaturen følger opp, i hvert fall på mine trakter. "Sommerlesing" er visst et begrep, og "sommerlektyre", to ord som begge antyder at sommeren etter manges mening er tiden for lett lesing.

Jeg liker ingen av dem, og som jeg har vært inne på i tidligere sommere her på bloggen, har jeg ikke behov for lettere lesing om sommeren. Lesingen går sin gang året rundt for meg, og sommeren utpeker seg ikke som noen egen periode lesemessig sett. Det henger kanskje sammen med at jeg som frilanser disponerer min egen tid uansett og aldri har noen definert ferie. ("Ferie er straff," sa Fellini.)

For den som vil ha lett lektyre om sommeren, burde det være gylne tider nå. Bokhandlene bugner av bøker med pastellfargede omslag og forsidebilde av en kvinne, gjerne lett nostalgisk antrukket (kjole og hatt med flagrende bånd), stående ved en grind eller med en sykkel. Eller noe sånt. Jeg har forresten oversatt en av dem selv, og den er ikke så dum - den foregår både i nåtid og i tiden rundt første verdenskrig, og i England, Himalaya, Sverige og Frankrike.

Nå er dette imidlertid ikke en type bøker jeg selv leser. Som sagt trenger jeg ikke lettere lektyre sommerstid, og akkurat nå fortsetter jeg ufortrødent med Kafkas dagbøker.

I et innlegg for en del år siden skrev jeg noe om hva som er den ultimate sommerboken og nevnte da disse to bøkene fra norsk litteratur: Sigurd Hoels Syndere i sommersol og Gunnar Larsens I sommer. Den sistnevnte er utrolig nydelig, og jeg har stor sans for Gunnar Larsen. Han er en underkjent forfatter etter min mening.

Men uansett hva du leser - god sommer!
(PS Denne bloggen tar ikke sommerferie)
2 kommentarer:

Tine sa...

Jeg har heller ikke skjønt det der med å lese lettere bøker om sommeren. Veldig kjekt å høre om blogger som ikke tar pause, vurderer noen uker stopp selv, men siden jeg ikke har hatt pause på 8 år, så tenker jeg at det ikke er noen grunn til å ødelegge kronologien. Får heller skrive korte omtaler, og nøye meg med det. God sommer til deg!

Jørn Roeim sa...

Takk det samme! Og takk for kommentaren.