25. november 2021

 

Svaret på spørsmålet i innlegget nedenfor, er romanen "The Power and the Glory" (1940) av den britiske forfatteren Graham Greene (1904-1991). Den kom første gang på norsk i 1950 med tittelen "Makten og æren", oversatt av Peter Magnus. Tittelen er hentet fra slutten på Fadervår: "For riket er ditt, og makten og æren i evighet, amen."

Greenes katolske tro preget hans forfatterskap. Han ville imidlertid ikke omtales som en katolsk forfatter, men som en katolikk som tilfeldigvis også var forfatter. Katolske religiøse temaer kommer særlig tydelig frem i de fire betydelige romanene "Brighton Rock", "Makten og æren", "Den dypeste grunn" og "Slutten på leken".  

Greenes romaner er skrevet i en realistisk og samtidsrettet stil, og inneholder ofte figurer som strever med lav selvtillit og tvil, og lever under dårlige eller rotløse forhold. Tvilen som kommer frem er ofte av religiøs natur, og speiler Greenes egen katolske tro.

Greene var eventyrsøkende og likte å reise til det han kalte "ville og avsidesliggende" steder. Mange av personene han møtte i forskjellige sammenhenger ble modeller for figurer i romanene.  Det er senere kommet frem at Greene gjennom hele livet rapporterte til den britiske etterretningstjenesten. 

Greene var en aktuell kandidat til Nobelprisen, men tapte mot Ivo Andrić i 1961. 

Med 39 bind er Graham Greene den best representerte forfatteren i mine hyller. 

PS Som mange vil vite var Graham Greene også manusforfatter til den legendariske filmen "Den tredje mann", en britisk film noir fra 1949, med Orson Welles i hovedrollen som Harry Lime. Filmen ble i 1999 kåret til den beste britiske filmen noensinne av British Film Institute.

 

                Et utvalg av Graham Greene i en bokhylle svært nær meg.


Ingen kommentarer: