22. januar 2007

Dagens navn: August Strindberg

«Såsom jag leker med livet -- jag var ju diktare.»
fra Till Damaskus I
Strindberg, Strindberg ... At jeg har et forhold til Strindberg, fremgår blant annet av at den siste hunden jeg hadde, het Strindberg (hunden Sascha, som kan forekomme på denne bloggen, er ikke min, om enn ofte på besøk. For øvrig litt paradoksalt å snakke om hunder i et innlegg om Strindberg, for ikke å si å oppkalle en hund etter ham, siden Strindberg var en kjent hundehater. Eller rettere sagt var det vel hundeeierne han hatet).
Jeg har besøkt Strindberg i Blå tornet flere ganger, og også vært oppe i biblioteket hans i 6. etasje. Såpass syntes jeg at jeg skyldte ham. Strindbergsmuseets ikke spesielt inspirerende hjemmeside finner du her.
Strindberg har betydd merkelig mye for meg, i betraktning av at det er så mye av ham jeg ikke har lest. Mest inntrykk har Inferno gjort, som jeg leste i en vanskelig periode av livet. Der var det trøst å hente: «Trösten eder därför, och varen stolta över den nåd som beviljas eder, I alle som ären bedrövade och hemsökens av sömnlöshet, maran, syner, ångest och hjärtklappning! Numen adest! Gud vill hava er!» Og kanskje en mening med det hele, tross alt: «Då uppdyker åter hos mig den föreställningen att försynen har bestämt mig för en mission här i världen [...]» Uten sammenligning, for all del. Men likevel.

Jeg kan ikke si mer om Strindberg.
Les om ham selv her, på svenske Wikipedia.


"Vilket skämt, vilket dystert skämt är ändå icke livet!"
fra Inferno

Ingen kommentarer: