8. mars 2007

Avisglede.


Dessverre har vi ikke søndagsaviser i Norge. Vi har aviser som kommer ut på søndag, men vi har ikke søndagsaviser. I Norge er det lørdagsutgavene som er ukens avismessige høydepunkt. I det siviliserte utland er det søndagsutgavene. En god søndagsavis er tykk som en murstein (for å overdrive litt), meget innholdsrik og selvfølgelig i ekte avisformat, det som kalles fullformat. I Norge er det visst nå bare én mindre avis igjen i fullformat. Det er en kjent sak at tabloid format gir tabloid journalistikk, og at fullformat gir seriøs journalistikk. Fullformat gir også helt andre muligheter når det gjelder layout, noe Politiken er et godt eksempel på. Politiken Søndag byr derfor ikke bare på journalistikk av ypperste klasse, men er også en estetisk nytelse.

Politiken Søndag var min yndlingsavis da jeg bodde i Danmark, og den har fortsatt å være det viktigste mediet for min kontakt med dansk språk og kultur, og for viten og informasjon langt utover det. Riktig nok er det bare når jeg er i Danmark (eller Oslo) at jeg kan få den dagfersk, ellers må jeg vente til mandag og noen ganger til tirsdag før jeg kan hente den i den lokale Narvesen-kiosken. Men det får så være.

En god ting med Politiken Søndag er at den er utstyrt med hele tre kryssord, Den store søndagskryds, Søndagskvissen og Den lille men svære. (Den lille men svære? Høres ut som en selvmotsigelse på norsk. Men svær på dansk er det samme som vanskelig på norsk.)
Fordelen med disse kryssordene er at jeg får ha dem helt for meg selv, siden jeg er den eneste her i huset som kan løse kryssord på dansk.

Ingen kommentarer: