22. mai 2007

Om å lese.


Jeg tror min egen lesing følger omtrent disse prinsippene:

Jeg leser fordi jeg har lyst til å lese. Jeg er ikke forpliktet til å lese noen som helst bok, hverken klassikere eller bøker «alle snakker om». Bare jeg bestemmer hvilke bøker jeg skal lese, og grunnene til at jeg leser én bok og forkaster en annen, angår bare meg.

Jeg prøver aldri å påtvinge andre min litterære smak eller å presse noen til å lese en bok bare fordi jeg liker den. Jeg vet ikke hva som er best for andre enn meg selv. Når det faller naturlig, vil jeg imidlertid gjerne anbefale bøker til andre og selv være åpen for andres anbefalinger.

Jeg er klar over at en leseopplevelse er noe dypt personlig som ikke kan deles med andre. Jeg forventer derfor ikke at andre skal forstå hvilket utbytte jeg har av en bok eller hvorfor jeg leser de bøkene jeg leser. Derimot vil jeg gjerne diskutere bøker med andre når vi har utbytte av å utveksle synspunkter på en bok vi begge har lest.

Jeg føler meg ikke forpliktet til å lese en bok ferdig bare fordi jeg har begynt på den. Hvis jeg finner ut at en bok ikke gir meg noe, og at det er bortkastet tid å lese den, ser jeg ingen grunn til å lese videre. Det er for mange leseverdige bøker i verden til å bruke tid på dem som ikke er det.

Jeg føler meg ikke forpliktet til å lese en bok fra perm til perm. Hvis jeg vil lese bare deler av en bok, gjør jeg det.

Jeg lever i forventningen om tallrike kommende lesegleder i form av hittil uoppdagede bøker og forfatterskap, samt kjære gjensyn med dem jeg allerede kjenner.

7 kommentarer:

Snåta sa...

Dette var godt sagt. Du har truffet spikeren på hodet! Det er akkurat slik jeg føler det også. Men når man jobber i et folkebibliotek kan det være vanskelig for andre å forstå dette at jeg leser det jeg selv vil og ikke noe annet.

Flopsy sa...

Personlig sliter jeg med at jeg ikke klarer å legge fra meg en bok når jeg først har begynt på den. Har jeg begynt, så fullfører jeg. Uansett hvor kjedelig boka er. Det kan jo hende at jeg går glipp av noe mot slutten?

Bare tull egentlig, men sånn fungerer jeg ;-)

Jørn Roeim sa...

Snåta (enda en bloggende bibliotekar): Takk for kommentaren.
Flopsy: Det er mange måter å lese på. Hvis din måte funker for deg, så stå på det.

Flopsy sa...

Det fungerer sånn noenlunde, selv om jeg nok angrer på at jeg leste ut den Finland-boka til Erlend Loe. Det var seige sider ;-)

Anonym sa...

Slik leser jeg også.
Og jeg har den samme tilnærmingen til faglitteratur. Leser aldri noe ferdig fordi jeg føler at jeg MÅ. Men selv de ikke-ferdig-leste (les: uleselige) bøkene tar jeg vare på. Nå skal jeg snart flytte, og vurderer å kaste de jeg tror ingen vil lese; det vil uansett gjenstå hundrevis av bøker i samlingen min. (har vel godt over 1000, kanskje 2000) Ville ha vært fint med gode råd til det prosjektet forresten!
Fant blogen din tilfeldig i går via glambibliotekaren! Flott lesning! :-)

Jørn Roeim sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Jørn Roeim sa...

Anonym: Takk for hyggelig kommentar. Når det gjelder å kvitte seg med bøker, er det enten antikvariat eller loppemarked/Fretex.