1. juni 2007

Ferdig.


Rett som det er får jeg en eske med bøker. Helt gratis. Men ikke tilfeldig. Forfattere og oversettere får nemlig frieksemplarer av bøkene de skriver og oversetter. I går fikk jeg 15 eks av den sist utkomne oversettelsen min, På det fjerde skal det skje av Kajsa Ingemarsson. Oversatt fra svensk og utgitt i Gyldendals serie Litterære drops. Altså såkalt «chic lit».
For en produktiv forfatter og oversetter kan det bli mange bøker i løpet av et år. Hva gjør man med alle dem? Svaret er innlysende; bortsett fra dem man trenger til eget arkiv, er jo bøker populære gaver, så man sprer dem til venner og kjente.
En annen side ved plutselig å stå der med en eske med frieksemplarer, er at for første gang holder man det ferdige resultatet av en jobb i hånden. Hittil har den bare eksistert i elektronisk form. Man har jobbet på skjerm, levert på mail, lest korrektur på skjerm. Hvis det er en av ens egne bøker, har man kanskje sett en korrekturutskrift.
Men for første gang står man med ferdig produkt i hånden, med noe som ser ut og kjennes og lukter som en bok. Det er litt spesielt. Og det første man ser etter, er tabber og feil ...

7 kommentarer:

Anonym sa...

Oh lykke! ;-)

Veldig flott og lesverdig blogg du har også. Jeg er stadig innom og koser meg!

Jørn Roeim sa...

Takk for hyggelig kommentar!

Elisabeth sa...

Å herregud... kan du ikke sende noen til meg? Jeg mener... jeg fikk FAKTISK talt vann i munnen her. Det skremmer meg litt.

Elisabeth sa...

faktisk/praktisk visstnok...

Sif sa...

Du har heldige venner :D

Jørn Roeim sa...

Elisabeth: Beklager at jeg ikke kan gjøre det.

Sif: Ja, kanskje det. Ser forøvrig at du har "Den niende innsikt" som en av favorittbøkene dine. Den har jeg oversatt ...

Sif sa...

Liker du den?

Husker jammen ikke om jeg har lest den på engelsk eller norsk en gang, jeg... hmm...