11. august 2007

Kan man lære å skrive?

Mitt umiddelbare svar: nei. Man må ha det i seg. Hvis du ikke var en av de beste i klassen til å skrive stil, kan du bare glemme det. Det må talent til. Et talent viser seg tidlig. Allerede i skoletiden er det noen som virker født til noe spesielt - idrett, musikk eller hva det måtte være.
Det handler også om viljen og evnen til å gjøre noe med talentet. Du kommer ingen vei med det første uten det andre, men det nytter heller ikke hvor mye du strever hvis du ikke har det første.
Mange undervurderer nemlig hvor mye jobb det er å skrive. De har en romantisk, urealistisk oppfatning av talent og kreativitet som går ut på at for ”kunstneriske mennesker” kommer ting nærmest av seg selv. Sånn er det ikke i virkeligheten. Når noen lykkes både innen skrivekunsten og andre kunster, forteller det ikke bare om talent, men også om noe så tilsynelatende kjedelig som viljestyrke og ikke minst evnen til strukturert og planmessig arbeid. Det innebærer i mange tilfeller også å ha valgt bort mye annet for å konsentrere seg om det ene.
Det kan være farlig å utfordre talentet sitt, for man kan komme til å oppdage at det ikke holder. Det er tryggere å nøye seg med å snakke, drømme og være en wannabee. Da slipper man det store nederlaget - men man får selvfølgelig heller ikke oppleve en eventuell triumf (f.eks. en bokutgivelse).

Hvis man først har et talent, kan man selvfølgelig også ha utbytte av forfatterskoler, skrivekurs og bøker om å skrive. Om sistnevnte må jeg bare si at de fleste slike bøker ikke er verd papiret de er trykket på. Særlig det engelske markedet flommer over av ”how to”-bøker, men ingen av dem kan gjøre deg til forfatter.


Derimot finnes det to bøker på skandinavisk som kan gi både inspirasjon og kunnskaper, som er realistiske, og som er skrevet av mennesker som vet hva de snakker om. Begge bøkene er for øvrig underholdende lesing i seg selv.
Det er dansken Robert Zola Christensens Manual til skrivekunsten (lurer på hvor han har fått mellomnavnet sitt fra ...) og svensken Göran Häggs Nya författarskolan.
Det er vanskelig å veie dem opp mot hverandre, begge skriver klokt, innsiktfullt og illusjonsdrepende om det å være forfatter, og begge forklarer en rekke fortellerteknikker med et vell av interessante eksempler. Dette er folk som har lang erfaring med å holde skrivekurs. Skulle jeg valgt én, måtte det bli Hägg, men jeg har stor glede av begge.
Det beste rådet til den som drømmer om å bli forfatter, er imidlertid enkelt og brutalt: skriv. Ifølge Hägg skal man ikke skrive den boken man tror at folk vil lese, man skal skrive den boken man selv kunne tenke seg å lese. Man må være glad i å lese for å kunne skrive, men det finnes ingen fasit der ute. Skal du skrive, er du overlatt til deg selv. Har du det i deg, eller har du ikke?



I januar hadde jeg DETTE innlegget med samme tittel og tema.

4 kommentarer:

Anonym sa...

"klokt, innsiktfullt og illusjonsdrepende om det å være forfatter" - ha, ha. Festlig!

Interessant at begge bøkene i grunn kan oppsummeres til det ene ordet: Skriv!

Tråden fra stilkarakterer til forfatter var også noe å tenke på.
Dette koset jeg meg virkelig med å lese, Tehme Melck! :-)

Jørn Roeim sa...

Takk for nok en hyggelig kommentar.

Anonym sa...

Er du på tur igjen?
Venter spent på neste innslag...

Kristine II

Jørn Roeim sa...

Kristine II: Hyggelig å høre det. Nei, jeg er ikke på tur. Jeg kommer snart sterkere tilbake.