28. november 2007

Ord for dagen


Luis Buñuel (1900--1983)
spansk filmskaper, surrealist«Jeg hater Steinbeck som pesten [...] Steinbeck ville ikke vært noenting uten de amerikanske kanonene. I samme sekken putter jeg Dos Passos og Hemingway. Hvis de var født i Paraguay eller Tyrkia, hvem ville ha lest dem? Det er makten i et land som bestemmer hvem som blir store forfattere. Romanforfatteren Galdós er ofte på høyde med Dostojevskij, men hvem kjenner ham utenfor Spania?»

Luis Buñuel: Mitt siste sukk.

Her må jeg bare få tilføye, til mitt eget forsvar, at jeg har Galdós’ Fortunata og Jacinta, en praktfull bok, som nesten all litteratur fra Spania og Portugal. Så helt ukjent utenfor Spania er han altså ikke. Men Buñuel har selvfølgelig likevel et poeng, og berører jo den problemstillingen jeg nylig var inne på nylig i omtalen av den nettopp avdøde ungarske forfatteren Magda Szabó: Det er ikke nødvendigvis den litterære kvaliteten som avgjør hvem som blir kjent og ikke. Ett aspekt ved dette er at den anglo-amerikanske dominansen er altfor stor, i litteraturen som i musikken. Tenk bare på alle de nye amerikanske romanene som stadig strømmer på, og som alle blir hausset voldsomt opp. Det skrives selvfølgelig like mye bra, for ikke å si bedre, andre steder i verden også, som vi aldri hører om.

5 kommentarer:

Spectatia sa...

Åh, den frustrerende tanken slår meg innimellom også, at det finnes sikkert masser av perler som man helt enkelt har usannsynlig liten sjanse til å finne... :-(

Jørn Roeim sa...

spectatia: Men da er det jo så fint at vi har blogger!

Spectatia sa...

Ja, det har du rett i. Og det er spesielt verdifullt når noen løfter fram litt annet enn det som ligger på topplistene, for hva det er får man jo liksom med seg alikevel.

cox sa...

Hei.
Kanskje jeg har misforstått ved å se kommentarene....jeg har lest disse forfatterne som er nevnt. Og det til forskjellige tider i livet. Bunuel er jo spennende fordi han er provoserende fordi han ville nettopp det; provosere sin samtid med alle kunstformer. Men jeg syns allikevel det er "smått" å si at Steinbeck og Hemingway er dårlige! Etter min mening veldig bra forfattere som har gitt meg innsikt i verdener jeg aldri ville hatt mulighet til å se, - uten gjennom deres bøker!Beklager dårlig språk: er forkjøla!

Anonym sa...

Jeg er imidlertid helt enig. Det kan også gå lenger, for eksempel ved å inkludere malere (apropas, spectatia, er det Modigilani?)i tillegg til komponister:
Constable er en run-of-the-mill landskapsmaler
Whistler er kjedelig
Elgar er overdrevet
Britten er OK, men aldri mer.
Händel var tysk.

Jeg gjør unntak for Gershwin, som faktisk var genial.