11. juni 2008
En munter danske
Humor har alltid spilt en stor rolle for meg, gjerne sprø og absurd, og det er neppe tilfeldig at det er nettopp humor som er hovedsaken i barnebøkene jeg lager.
Hvis jeg skulle nevne én humorist som har betydd og betyr mye for meg, må det være danske Storm P., verdensberømt i hele Danmark og litt mer, multikunstner og «merkevarebygger» før sistnevnte begrep ble oppfunnet, og i manges øyne selve innbegrepet av alt som er dansk. Et Danmark som riktig nok dessverre knapt finnes lenger i virkeligheten, men det er en annen sak.
Som forfatter er Storm P. alt fra samfunnskritisk og skarpt ironisk til direkte absurd, men alltid morsom. Han hadde sans for de små i samfunnet, hans kunstneriske univers er tett befolket med fylliker og lasaroner, samt ikke å forglemme «den lille mann».
Skildringen av hr. Bule, som jeg gjengir to utsnitt fra under, er både tragisk og komisk - og realistisk. Og det siste avsnittet rommer også en god porsjon dansk livsvisdom - på godt og vondt. Danskene står vel for oss som livskunstnere, men jeg bare nevner at de har Nordens suverent laveste levealder.
«Bogholder Bule var en lille, graa Mand - han virkede saa uanselig, at man i Graavejr knapt lagde Mærke til ham - noget han vidste, og det ærgrede ham.
Hver Morgen gjorde han Oprør, men paa Vejen til Kontoret faldt han i regelen til Ro.
Han havde to Veje at gaa - den ene til Kontoret, og den anden fra Kontoret, begge - som bekendt - lige lange.»
«I sin Tid havde han gjort Gymnastikk hver Morgen, indtil han en Dag, midt i en vanskelig og anstrengende Øvelse sagde til sig selv - Mon dette her har været Meningen fra Begyndelsen? - Saa opgav han resolut Gymnastiken - for Resten ærgrede det ham ogsaa, at tykke Møller paa Kontoret altid var saa glad og smilende - han, der aldrig rørte en Finger for at faa Motion.»
Storm P.: Den udvikler sig, 1933.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
-
Statens kunstnerstipend er tildelt. På DENNE siden er det lenker til listene over både kunstnerstipender og garantiinntekter. Flere i det l...
-
Hva passer vel bedre akkurat nå enn et sommerbilde? Gustave Courbet: Les demoiselles des bords de la Seine (été), 1856, Musée du...
3 kommentarer:
Nå, hvordan gikk det for bokholder Bule?
Etter diverse trivielle begivenheter på kontoret, ender historien med at Bule skal reise til Falster for å besøke de to gamle søstrene sine - "Bulerne, som de kaldtes i byen" - og bo på det propre og pene avholdshotellet. Det som opptar herr Bule i den forbindelse, er om man skal gi drikkepenger på et avholdshotell (jfr. innlegg for et par dager siden). "Livet gik sin vante Gang på Kontoret. Men bogholder Bule var meget adspredt - han kunde ikke faa den Tanke ud af Hovedet - Skal man give Drikkepenge paa et Afholdshotel?"
Høres veldig snill og harmløs ut, den historien. Men jeg har ingenting av Storm-P i hylla, så der har du satt meg på en tanke.
Legg inn en kommentar