4. november 2008

Svaret på gårsdagens quiz


Svaret på gårsdagens quiz var Samuel Beckett, som deltagerne forbausende (?) raskt siktet seg inn på. Sitatet er fra hans første roman, skrevet i 1932, men først utgitt posthumt i 1992; Dream of Fair to Middling Women eller Drøm om mer eller mindre fagre kvinner som den het på norsk da Bokvennen Forlag utga den i 1996, oversatt av Olav Angell.
Boken ble skrevet på det tidspunktet da Beckett valgte å satse alt på å bli forfatter og til familie og professorers store beklagelse ga avkall på det som ganske sikkert ville blitt en strålende akademisk karriere. (Nå gjorde han det jo ikke så verst som forfatter etter hvert heller!)

Ifølge forordet kunne boken, som for øvrig var sterkt påvirket av Joyce, ikke utgis i Irland på grunn av det erotiske innholdet, og den var for språklig komplisert til å oversettes til fransk. Beckett ville heller ikke utgi den på noen av de engelskspråklige forlagene i Paris som spesialiserte seg på erotisk litteratur. Han ville ha den ut på et seriøst forlag i England, men ingen av dem var interessert i en bok som lå så langt utenfor den litterære allfarveien. Novellesamlingen More Pricks than Kicks ble derfor hans egentlige debut i 1934, mens Dream forble upublisert til etter Becketts død.

1 kommentar:

Lille søster sa...

Jeg visste ikke at boka ikke ble publisert før etter hans død. Tittelen er forresten flott - særlig på engelsk.