7. juli 2009

Feriefilm






"Etterkrigstidas feriefilmer var eskapisme for de som ikke hadde råd til egen ferie, mens dagens filmer uttrykker vår besettelse av terror og vold, mener Cinematekets Kjell Runar Jensen".
Slik lyder en overskrift på forsiden av Klassekampen i dag. Jeg har ennå ikke lest artikkelen den henviser til, men tenkte: feriefilm, hva er feriefilm for meg? Jo, den ultimate feriefilmen for meg, det må være Hr. Hulots ferie (Les vacances de M. Hulot) av og med Jacques Tati. Oscar-nominert for beste manus i sin tid. Jeg hadde glemt at jeg hadde den. Den skal jeg jammen se i kveld.

[litt senere]

Jeg burde visst ha lest artikkelen med en gang, for Hr. Hulots ferie var jo nevnt:

"Tatis film harselerer over fenomenet 'sommerferie' og den masseturismen man så allerede da. Folk dro på de samme stedene og gjorde de samme tingene, forteller Kjell Runar Jensen, som mener Tatis snart 60 år gamle film fortsatt treffer godt i sin beskrivelse av det overopphetede, masete og absurde strandlivet moderne bymennesker seg ut til å foretrekke om sommeren."

3 kommentarer:

Unknown sa...

Hyggelig å finne en god film man ikke visste man hadde!
Har du en stor DVD-samling, du? Like diger som boksamlingen!?

Jørn Roeim sa...

Jeg har en del filmer, både DVD-er og gamle VHS-opptak fra fjernsynet. Mye bra, men omfanget er nok langt mer beskjedent enn boksamlingen. Jeg abonnerer på leiefilm fra Lovefilm.no.

Sjeldnere enn sorte svaner sa...

Denne filmen har jeg ennå ikke sett, men "Mon oncle" er en trivelig og fin film. Kanskje jeg bør ta sjansen på å lete opp din "feriefilm"?

Da vi flyttet sist gang, så jeg meg nødt til å kaste bortimot 100 VHS-originalfilmer og en rekke (de dårligste) DVD-er, simpelthen for å få bedre plass. VHS-kassetter tar seg ikke så godt ut i stuen, og de tar mye plass, men jeg har en pen samling lagret i esker i kjelleren.