20. juli 2009

Katolikken Oscar Wilde«Vatikanet hyller Oscar Wilde» lød en overskrift i Dagbladet på lørdag. Og ingressen lyder: «Vatikanets offisielle avis kan ikke få fullrost den kjente homofile forfatteren.» Og siden selve artikkelen knapt utgjør mer enn et par notiser i omfang, kan vi jo ta med hele greia: «Til tross for den katolske kirkes fordømmelse av homofil praksis, trykket Vatikanets offisielle avis, L’Osservatore Romano, denne uken en overstrømmende anmeldelse av en ny bok om Oscar Wilde, som ble straffedømt for å leve som homofil på slutten av 1800-tallet. Ifølge The Guardian (HER) beskrives Wilde i avisen som en lysende analytiker av den moderne verden.
- Wilde var en mann som bak en amoralsk maske spurte seg selv hva som var rettferdig og hva som var feilslått, skriver artikkelforfatteren Andrea Monda. - Bak masken gjemte han en dyp kjennskap om livets mystiske verdi.
Wilde konverterte til katolisismen kort tid før sin død i 1900. L’Osservatore Romano skriver at «forfatterens eksistensielle vei kan bli sett på som en lang og vanskelig reise mot det lovede land som gir oss grunn for å være til, en vei som ledet ham til å konvertere til katolisismen».
Avisen minner om at Wilde selv treffende beskrev den katolske kirken som en religion for helgener og syndere. ’For respektable mennesker,’ skrev Wilde, ’greier det seg med den anglikanske kirken.’»

4 kommentarer:

Unknown sa...

Tiden leger alle sår. Du skal se Den katolske kirke også trykker Graham Greene til sitt bryst etterhvert.

Jørn Roeim sa...

Ja? Jeg visste ikke at han var direkte i unåde.

Unknown sa...

Om han ikke falt i unåde, så ble han ihvertfall regnet som en urokråke:
"Greene was reprimanded by the Catholic Church for his novel The Power and the Glory and pressured to change its content. Even after an audience with the Pope, Greene remained resolute and did not change the book."
(http://www.enotes.com/authors/graham-greene)

Jørn Roeim sa...

Dipsolitteraten: Interessant. Jeg har visst lite om dette.