26. september 2009

Ubehaget ved Hamsun

Fredag 18. august hadde Jørgen Haugan en kronikk i Aftenposten hvor han hevdet at feiringen av Hamsun ikke handler om Knut Hamsun, men om Gyldendal og nasjonsbyggende interesser. Haugan sier blant annet: «I hele etterkrigstiden har man villet redde Hamsun ved å hevde at hans nazisme var bedre enn andres, fordi han ikke var antisemitt, men en såkalt ’god’ nazist. Dette har vært en hovedhjørnestein i den apologetiske (bortforklarende) forskning, og gjentas i Kolloens verk.» Det er selvsagt Kolloens Hamsun-biografi Haugan her sikter til. Hele Haugans kronikk står å lese HER.

Jørgen Haugan er forfatter, dr.philos og norsklektor ved Københavns universitet. Han utga i 2004 boken Solgudens fall. Knut Hamsun - en litterær biografi, som er en mye bedre bok om Hamsuns forfatterskap enn Kolloens biografi, som den dessverre har havnet i skyggen av. Haugans bok kan meget sterkt anbefales for den som er interessert i mannen og verket, og ikke i mannen og hans privatliv. Da jeg i sin tid skulle finne ut om Hamsun og påvirkningen fra Dostojevskij i forbindelse med lesingen av Sult, var det for eksempel ingenting å hente hos Kolloen, mens Haugan gjorde meg atskillig klokere. (Sult har som kjent visse iøynefallende likhetstrekk med Forbrytelse og straff.)

Kolloens svar på Haugans kronikk finnes HER. Kolloen står på sitt, nemlig at Hamsun helt opplagt var nazist, men at det ikke er funnet dokumentasjon på at han var antisemittist, det vil si jødehater.

Til dette svarer Haugan HER at man ikke kan være nazist uten å være antisemittist. Hans konklusjon er klar: Kolloens «mekaniske og historieløse opptelling av plusser og minuser - med den programmerte konklusjon: flertydighet - [blir] å betrakte som ren apologi, bortforklaring.»

Georg Johannesen delte tydeligvis Haugans syn:

«Folk som liker Knut Hamsuns skrivemåte, liker Knut Hamsuns tenkemåte.»
Vagant, 2005

«Den norske rehabiliteringen av Hamsun er et forsøk på å skape en nazisme med et menneskelig ansikt.»
Dagbladet, 1995

Jeg er tilbøyelig til å gi Haugan rett, hans argumentasjon virker ugjendrivelig på meg. Han har i hvert fall brakt Kolloen til taushet virker det som. Uansett - et meget stort ubehag knytter seg til Knut Hamsun. Det er i hvert fall ikke til å komme bort fra.

PS Haugenbok har nå Solgudens fall innbundet til kun kr. 198. Den finner du HER.

3 kommentarer:

Cyno Grassator sa...

Aftenpostens litteraturredaktør, Hamsuns aldri hvilende væpner Terje Stemland, går berserk mot Haugan i dagens avis (30.09).

Jørn Roeim sa...

Interessant. Har ikke fått sett på avisen ennå.

Knutse sa...

Rottefangeren fra Hamarøy vs Anna Munch:

Sjekk 3 blogger på

www.knutmichelsen.no -

"Hamsun og Bergljot i Follo - kjærlighet og krisetid 1896-1906."

Knut Michelsen