26. februar 2011

Hverdagslivet tatt på kornet

En av de bøkene jeg har lest i år, og som jeg gjerne skulle sagt noe om, er Orgien, og andre fortellinger av Nina Lykke, en av fjorårets debutbøker. Men siden arbeidsmengden er stor og tiden knapp, jukser jeg litt og lar Bergens Tidendes anmelder si omtrent det jeg selv hadde tenkt å si.


Grufulle hverdager
Spenstig, sarkastisk, solid.

Nina Lykke debuterer med «Orgien, og andre fortellinger», en samling noveller som kan sies å gjøre skam på Olav H. Hauges visdomsord; «det går an å leve i kvardagen og». For er det noe personene i samlingens ni noveller har til felles, så er det at hverdagen virker uutholdelig, og er slett ikke til å leve med.

Denne hverdagens grufullhet viser seg for personer som i stor grad lever et typisk middelklasseliv med alt hva det innebærer. I novellen «Arne» møter vi prototypen på en skilt, desperat femtiåring ikledd hettegenser og med kjæreste på tjueåtte. I «Hytteturen», «Skål for kokken» og «Oppe i isødet» finner vi ulike varianter av misfornøyde damer med et bittert syn på seg selv og omgivelsene som kommer til syne i middagsselskaper, hyttetur med venninner og familiebesøk.

Karakterene får ofte en brå og plutselig innsikt i å være inne i noe uutholdelig, en tilstand Lykke fremstiller på en svært overbevisende måte. Replikkene er gode, karakterene reflekterte, med en dose selvinnsikt som gjør dem sympatiske til tross for sarkasmene de lirer av seg. Ikke alle novellene leder til ytre forandringer, men en og annen historie byr også på handlekraftige karakterer.

I «Langtidssykmelding», møter vi for eksempel Turid, en skilt lærer på godt over femti, med tre tenåringsgutter i huset. Turid flytter hjemmefra og starter et nytt liv i Syden. Foranledningen finner vi i den usedvanlig gode beskrivelsen av en tragikomisk hverdag fylt med snadrende geværsalver fra TV-spill, sko som står stablet alle veier, ørkesløse samtaler med egosentriske tenåringer, og middager (dette symbolet på vellykket familieliv) som fortæres som om ville dyr sitter rundt bordet.

Lykke har i det hele tatt et skarpt blikk for gjenkjennelige situasjoner. De som lever singellivets glade dager kan for eksempel lese novellen «Pang du er død», der det fryktede ordet «desperat» setter i gang en hel rekke av hendelser. «Orgien, og andre fortellinger» er på alle måter en vellykket debutsamling, med spenstig språk, solid komposisjon, som avdekker det grufulle i hverdagen.

GRO JØRSTAD NILSEN

Ingen kommentarer: