28. april 2011

På sporet av Graham Greene

Av og til synes jeg det kan være greit å ha litt bakgrunnsinformasjon om forfattere og verk. Særlig når jeg befatter meg med hovedverk eller hele forfatterskap. Ikke fordi jeg mener at et litterært verk er en kode som skal løses - jeg leser primært for å oppleve, ikke for å tolke. Når jeg likevel noen ganger synes det er fint med bakgrunnskunnskap, er det først og fremst for å gjøre leveopplevelsen større.
Siden jeg nå tar for meg Graham Greene, ville jeg derfor gjerne vite mer om bøkene hans. Greene betraktes jo som den største britiske forfatter i det forrige århundre, så det finnes rikelig med litteratur om ham. Han har blant annet fått sin store biografi i tre bind, men jeg er ikke så interessert i tradisjonelle biografier. Etter å ha studert utvalget endte jeg med professor Michael G. Brennans bok Graham Greene: Fictions, Faith and Authorship, der alle Greenes bøker og faser av forfatterskapet blir redegjort for på en kunnskapsrik og inspirerende måte, og skrevet på en fremragende klar og tilgjengelig engelsk sakprosa.

Jeg kjøpte også Articles of Faith: The Collected Tablet Journalism of Graham Greene. Dette sier kanskje ikke norske lesere så mye, men The Tablet er det ledende engelske katolske tidsskriftet. Det var i et intervju i dette bladet at Greene kom med sitt berømte utsagn om at han ikke var en «katolsk forfatter», men en forfatter som tilfeldigvis var katolikk. ("Why I’m still a Catholic - Graham Greene on God, sex and death", The Tablet 23. september 1989)
Denne boken er vel av størst interesse for katolske lesere av Greene, vil jeg tro. For alle andre vil jeg sterkt anbefale Michael G. Brennans bok.

6 kommentarer:

Unknown sa...

Kanskje skifte navn på bloggen din: "Et år med Graham Greene" ?

Jørn Roeim sa...

Så du synes det blir mye Graham Greene? Det gjør nok det. Og mer skal det bli. Men forhåpentligvis litt andre ting også.

Unknown sa...

Nei, misforstå meg rett: Jeg syns ikke det blir FOR MYE Greene.
Er vel heller litt misunnelig på ditt "prosjekt". Jeg er ikke i stand til å velge én forfatter som jeg er villig til å bruke så mye tid på. Tidligere kunne jeg ha sagt Borgen! Eidem! Hamsun! Dostojevskij!
Men den tid er forbi.
Skal derimot følge din ferd i Greene-land med interesse.

Unknown sa...

Sjekk bloggen min!
Jeg har gitt deg en utfordring. Men lover at det ikke er tidkrevende!

Janicke sa...

Jeg mener at jeg nylig hørte et intervju av Green på NRK P2? Blant annet om forholdet hans til Nordahl Grieg. Kan det stemme?

Unknown sa...

"Legger du ikke inn bidragene etterhvert?", spør du. Og jeg svarer: Hvilke bidrag ?
Det er meningen at DU skal føye til et avsnitt etter mitt bidrag på DIN blogg. Så utfordre nestemann.
Slik skal teksten øke i omfang på sin ferd i bloggsfæren. Nå som du og jeg har plukket ut vårt bidrag, så har vi ikke mer med saken å gjøre!
Vi kan bare lene oss tilbake og se sneballen rulle...