15. desember 2011

Hvorfor jeg elsker Amazon

Ser dette ut som en mann du har lyst til å handle bøker hos? Mitt svar er JA. Amazons grunnlegger og leder, Jeff Bezos. Amazon er verdens største nettbutikk.Dette innlegget er egentlig et tilsvar til Elins og Odettes kommentarer til innlegget under. Jeg har prøvd flere andre utenlandske bokhandler på nett, blant annet The Book Depository på Elins anbefaling for et par år siden, men jeg har alltid vendt tilbake til Amazon.
Noe av forklaringen på min forkjærlighet for Amazon er nok at jeg har fulgt Amazon hele veien, fra avisene skrev at verdens største nettbokhandel var under etablering. «Der skal jeg handle,» tenkte jeg, og ikke før var nettbokhandelen Amazon.com en realitet i 1995, så gjorde jeg ord til handling - bokstavelig talt. Jeg må ha vært ikke bare en av Amazons tidligste kunder overhodet, men også en av de første norske. Vi «pionerene» ble overøst med gaver; kaffekrus, musematter, bokmerker etc. Gavedrysset opphørte naturligvis etter hvert som kundemassen økte. Så fort Amazon fikk sin engelske avdeling, Amazon.co.uk, gikk jeg over til å handle der på grunn av kortere leveringstid. Jeg tør nesten ikke si hvor mye jeg handler på Amazon.co.uk, men det er i hvert fall flere ganger i måneden. Bøker og CD-er. Mange CD-er er billigere på Amazon enn på Platekompaniet, selv med porto.

En av grunnene til at jeg har forblitt lojal mot Amazon, er den forbilledlige kundebehandlingen. Amazon har fra første stund overbevist meg om - og vist i praksis - at de legger meget stor vekt på service og god kundebehandling. Jeg har et ganske ferskt eksempel fra mitt eget kundeforhold. Jeg opplevde nylig at en sending på to bøker brukte usedvanlig lang tid - flere senere plasserte bestillinger ankom i mellomtiden. Jeg sendte da en mail til Amazon og gjorde oppmerksom på dette. Dette var svaret jeg fikk:

Hello Jørn Roeim,

Thanks for contacting Amazon.co.uk.

I’m sorry to hear that you haven’t received your order - it should be with you by now.

The order must have been lost in transit.

Hence, I’ve placed a new order [ordrenummer fjernet av meg] for the same items to be sent to the same delivery address:

[adresse/kontaktopplysninger fjernet av meg]

We’ll send it to you as soon as possible. There’ll be no additional charge for the replacement order.

To see the estimated delivery date of your order, please visit Your Account from our home page:

[nettadresse fjernet av meg]

Under "Orders" click the "Your Orders" button, and sign in with your e-mail address and password. You’ll then be able to see a delivery estimate below the heading "Items Not Yet Dispatched". Simply click on the name of the item below the delivery estimate to see the current availability time.

If the original parcel arrives before the replacement has been sent, please cancel your replacement order via the "Cancel item" button beside your order information in Your Account.

If the original parcel arrives afterward, please keep it with our compliments, as the cost of returning of this parcel would be prohibitively expensive. Perhaps you’d like to donate it to a charity in your area if you feel it would be appropriate to do so.

I hope this helps and that we’ll see you again soon.

Thnak you for shopping with Amazon.co.uk.

Did I solve your problem?

If yes, please click here:
http://www.amazon.co.uk/gp/help/survey?p=A1YOCEL1XDIOUP&k=hy

If no please click here
http://www.amazon.co.uk/gp/help/survey?p=A1YOCEL1XDIOUP&k=hn

To contact us about an unrelated issue, please visit the Help section of our website: http://www.amazon.co.uk/help

Warmest regards,


Madabhushi
Amazon.co.uk
Your feedback is helping us build Earth's Most Customer-Centric Company.

Mer imøtekommende enn dette kan en kundehenvendelse av denne typen ikke besvares. Erstatningsbøkene (som jeg ikke betalte for) ankom kort etter, og ikke lenge etter der igjen ankom den opprinnelige sendingen, som altså må ha blitt kraftig forsinket et sted på veien, og som jeg ifølge Amazon bare kunne beholde.

«Your feedback is helping us build Earth’s Most Customer-Centric Company» lyder avslutningen på mailen fra Amazon. Det er store ord, men min erfaring, som altså dekker hele Amazons historie, er at de virkelig mener det de sier. Jeg har ikke én dårlig erfaring med Amazon. Alt går på skinner. Utvalget er enormt. Nettsidene praktfulle. Alle anbefalingene og søkemulighetene nyttige. Få, om noen, kan konkurrere med Amazon når det gjelder kundevennlighet og service.
Jeg har virkelig følt meg hjemme der, hele tiden siden 1995.

Og når vi først snakker om nettbokhandler: HER handler jeg danske og svenske bøker. Det lar seg dessverre ikke gjøre lenger direkte fra Danmark og Sverige på grunn av vanvittig høy porto. Men i denne nettbokhandelen er leveringsomkostningene til å leve med. Raskt og greit går det også.

6 kommentarer:

Heidi sa...

Jeg liker også Amazon og synes det er mye enklere å bestille derfra enn The Book Depository, Play og andre populære steder. I tillegg har jeg også fått erfare den gode kundeservicen.

Ellers bruker jeg Capris, men mer fordi det er billig enn noe annet. Tre ganger har jeg fått purringer på regninger jeg har betalt godt innenfor fristen. Det er for så vidt en fillesak, men det er litt irriterende å måte ringe for å ordne opp gang etter gang.

Lattermild sa...

You and me both. 95 % av bøkene jeg kjøper på nett kommer fra amazon (co.uk) eller capris. Er så fornøyd med begge at jeg svært sjelden gidder sjekke priser andre steder.

Jørn Roeim sa...

Heidi: Jeg har ingen dårlige erfaringer med Capris.

Lattermild: Da er det i hvert fall to av oss :-)

Elin sa...

Capris er jeg også veldig fornøyd med. Og tipper du en viss pris, sender de portofritt. Haugen bok har også bra service, og er utrolig kjappe. På jobb har vi ved flere anledninger mottatt pakka allerede neste morgen, selv om det ble bestilt etter tokaffen! Det er ikke vest fra Volda til langt oppi Finnmark!

Det er bra at du har gode erfaringer med Amazons kundeservice. Dessverre har jeg sett mange eksempler på at dette ikke alltid er tilfellet.

Jørn Roeim sa...

Elin: Enig når det gjelder Haugenbok. Det må være Norges beste nettbokhandel. Dessverre handler jeg ikke så ofte der, siden jeg får til dels gode rabatter hos forfatternes kontantsalg i annen etasje hos Norli i Universitetsgaten. Men nedsatte bøker handler jeg en del av hos Haugenbok, og det er som du sier - topp service og rask ekspedering. Men slipper også å bruke kort for dem ikke liker å bruke det på nettet - Haugenbok sender gjerne med faktura.

Anonym sa...

Jeg er også fast bruker av Amazon og har overveidene gode erfaringer med dem. Kan de av en eller annen grunn ikke skaffe en bok straks, holder de meg informert om hva som skjer.
Haugenbok er rask og effektiv, hurra for dem!
Capris har jeg vært på nippet til å bestille fra, men trekker meg når jeg kommer til det punktet der de ber meg oppgi fødselsdato. Hva i all verden har de med den å gjøre?! Ikke at min fødselsdato er hemmelig, men jeg misliker sterkt tendensen til at flere og flere krever denne oppgitt -- vi lever allerede i et registreringssamfunn, absolutt alt om oss registreres, men hva har en bokhandel med det å gjøre? Noe med aldersgrense for kjøp på nettet, kanskje, men andre nettsteder forlanger ikke slikt. Greit, Capris får ikke meg som kunde.