23. desember 2012

Åndssnobb?


Åndssnobb og åndssnobb, fru Blom. Jeg vil anbefale å lese DETTE intervjuet med Tomas Espedal. Uansett hva man måtte mene om ham og meningene hans (jeg syntes f.eks. det var utrolig arrogant av ham å si nei til Riksmålsprisen), synes jeg det er befriende med mennesker som i den grad har sin integritet og selvstendighet i behold.

2 kommentarer:

Elin Nesje Vestli sa...

Takk for mange gode innlegg, riktig god jul og godt nytt bokbloggår!

Hilsen tyskbokhylle.blogspot.com

linesbibliotek sa...

Jeg synes det er synd hvis det Espedal sier her skal stemples som åndssnobberi. Han snakker om å ha respekt for litteraturen og hva den kan bety for kulturen og enkeltmennesker på sitt beste, og det har ingenting med snobberi å gjøre. På ingen måte. Denne litteraturen er tilgjengelig for alle norske lesere som gidder å ta seg tiden og anstrengelsen virkelig god litteratur krever. De må bare oppdage verdien som ligger i den.

Det er klokt at han presiserer skillet mellom litteratursyn og menneskesyn, for jeg tror at de to blandes sammen altfor ofte; det ene blir tatt til inntekt for det andre, osv. Det er i grunnen en interessant problemstilling i seg selv.

Det er også synd at Espedal med dette intervjuet trekker seg tilbake fra offentligheten og overlater den til forfattere som bare er interessert i å tjene penger.