4. januar 2013

Ord for dagen

Vel, "judge" er nok å overdrive, men jeg legger så absolutt merke til hvordan folk skriver. Det er utrolig mye feilskriving å se, også i det offentlige rom, og jeg har vist et par eksempler her på bloggen (se etiketten under). Forleden dag gikk jeg forbi en frisørsalong her i hjembyen, som skiltet med at det var en salong for "han og henne". Er dette med objektsformer så utrolig komplisert? Tydeligvis.

4 kommentarer:

torbjørn hauken sa...

Objektsformene er nok på vei ut av språket, det har jo lenge vært godtatt å bruke 'han' som objektsform, og når en får sammenfall på uttrykksiden er det lite som holder igjen. Selv synes jeg særskrivingen av sammensatte ord er spesielt plagsom,men også tidvis morsom,som 'kylling biter' og 'lamme lår'.

Jørn Roeim sa...

Det er lov å bruke subjektsformene "han" og "hun" som objektsformer, men man får være konsekvent: enten han og hun, eller ham og henne.
Særskriving er det også rikelig av, men som du sier, kan det bli ganske morsomt.

Hege sa...

Jeg blir ofte overrasket over hvor mye feil jeg selv skriver. Når jeg blogger, leser jeg alltid grundig korrektur på teksten. Etter at den er publisert, sjekker jeg en gang til, og til min store overraskelse finner jeg alltid feil i den publiserte teksten, som jeg ikke fant i den upubliserte. Merkelig! Ti minutter etter at teksen er ute i skyene, ringer min gamle mor for å fortelle meg om en eller annen feil jeg har begått. Det ergrer meg.

Du hadde en setning i en post over her: "Selv om Mottro er noe eldre enn meg, ..." Det skal vel være "enn jeg" (Liksom jeg er mora di nå.)?

"Han" og "ham" er valgfritt i objektsform, Jeg er også en av dem som sverger til "ham", - og det til tross for at en av herrene som underviser i norsk på Høyskolen i Oslo nylig sa til meg at det neppe var noen i hele Norge som gjorde det lenger. At det også er lov å bruke "hun" som objektsform? Det burde jeg visst.

Jørn Roeim sa...

Tja, der ser man hvor fort gjort det er. I prinsippet skriver jeg ikke feil, men i farten ... Jeg leser altfor dårlig korrektur på blogginnleggene mine, og finner alltid feil i dem når de er publisert. Og retter og retter.
Det jeg kritiserte med objektsformer, var folk som blander, som f.eks. "han og henne". Det må enten hete "han og hun" eller "ham og henne".
At "ham" er på vei ut, tror jeg ikke på. Av nysgjerrighet sjekket jeg hos to unge kvinnelige forfattere, Hedda H. Robertsen (Ildfuglen) og Ida Hegazi Høyer (Verden under), begge utkommet i 2012. Begge bruker normal objektsform, altså "ham".