30. mars 2014
Dagens fangst
Dagens fangst på Halfdans Bokhus i Drangedal.
Evelyn Waugh: Møte med fortiden
Bedre kjent som film (flere versjoner) og fjernsynsserie: Brideshead Revisited/Gjensyn med Brideshead. (Fjernsynsserien kåret til England beste noen gang.)
Virginia Woolf: Mrs Dalloway.
Dermed har jeg Virginia Woolf komplett på norsk, tror jeg.
William Faulkner: Absalom, Absalom!
Et av Faulkners hovedverk. Jeg samler på ham, men har foreløpig ikke lest noe.
Lars Roar Langslet: Olav den hellige
Katolikken Langslet om Norges nasjonalhelgen. Jeg er medarrangør for foredragsrekken Katolsk Forum i den katolske menigheten jeg tilhører, og til høsten skal vi ha Olav den hellige som tema. Langslet blir førstemann ut, så denne boken må jeg ta en titt på i embets medfør.
William Faulkner: Mørk august.
Samleren slår til.
Carl Fredrik Engelstad: De levendes land.
Historisk roman fra 1400-tallets Frankrike. Jeg oversetter for tiden en serie om de engelske Rosekrigene, og da kan det være nyttige ting å hente her. Engelstad var en stor norsk kulturpersonlighet på 1900-tallet, både som skribent og oversetter. Slottet av Kafka, som jeg nettopp har lest, var oversatt av ham.
William Faulkner: Det aller helligste.
Mer Faulkner. Samleren er snart fornøyd.
Roland Barthes: Fragmenter av kjærlighetens språk.
Jeg er ikke inne i moderne filosofi, men litt bladring i denne ga lyst til å lese.
Patrick O'Brian: Orlogskaptein.
Andre bind i denne verdensberømte romanserien fra den britiske marinen på Napoleonskrigenes tid. Jeg har en annen bok i serien fra før. Karakterisert som de beste historiske romaner som er skrevet, og imponerende godt oversatt til norsk (teksten er spekket med intrikat sjøfarts- og seilskuteterminologi).
Alle bøkene i utmerket stand, bortsett fra Waugh, som er litt skjev i ryggen. Men jeg blir aldri lei av Brideshead, som handler om en utenforståendes møte med en katolsk engelsk adelsfamilie.
Samlet pris kr 260, med andre ord i underkant av kr. 30 per bok. I et antikvariat ville de antagelig ha ligget over kr. 100 i snitt.
26. mars 2014
17. mars 2014
The Trip - Official Trailer [HD]
Hvis du ikke har sett denne, anbefaler jeg den sterkt. Jeg så den for tredje gang nå i helgen, og lo like mye som de to foregående gangene.
9. mars 2014
Nighttrain to Lisbon Trailer - HD
Sveitseren Pascal Merciers Nattog til Lisboa er vel en såkalt euroburger; det er ikke for ingenting at det refereres til Carlos Ruiz Zafóns Vindens skygge på forsiden. En euroburger er, ifølge den tsjekkiske forfatteren Jachym Topol, samlebetegnelsen på samtidsromaner som er lettleste, underholdende og motstandsløse. I begrepet ligger det også at denne litterære retten kjennetegnes av one taste fits all, altså en karakterløshet i smaken som skal gjøre den akseptabel for så mange som mulig å fortære. Les mer i DENNE artikkelen i Morgenbladet.
Jeg har imidlertid hatt glede av å lese begge de nevnte bøkene. Av instinkt er jeg skeptisk til filmatiseringer av bøker, men ser tross alt en del av dem. Jeg tror bare det er viktig å være seg bevisst at bok og film er to forskjellige kunstneriske uttrykk og ikke vente seg at filmen skal være en naturtro gjengivelse av boken.
På hjemmekinoen i går sto Nighttrain to Lisbon. Regissert av danske Bille August og med toppnavn som Jeremy Irons, Christopher Lee, Charlotte Rampling, Lena Olin og en rekke andre dyktige skuespillere burde det ikke gå helt galt, og det gjør det da heller ikke. Snarere tvert imot. Den var så absolutt verd å se.
8. mars 2014
Reprise i anledning dagen
Blant de vakreste bøkene jeg har anskaffet meg de seneste årene, er utvilsomt denne av tyske Stefan Bollmann:
Frauen, die lesen, sind gefährlich. Lesende Frauen in Malerei und Fotografie. Elisabeth Sandmann Verlag, München 2005
Med et uhyre interessant og innsiktsfullt forord av Elke Heidenreich (spaltist i det tyske ukebladet «Brigitte» og programleder for det populære «Lesen!» på ZDF) om hvor farlig det en gang var at kvinner kunne lese og skrive og tilegne seg kunnskap mannssamfunnet mente de ikke hadde godt av, og om hvor farlig det å lese alltid har vært og fortsatt er under visse omstendigheter, både for menn og kvinner. De fleste autoritære regimer har sine bokbål, i hvert fall sin sensur. Men Heidenreichs forord handler også om fredeligere sider ved lesingen, blant annet om at kvinner og menn kanskje leser forskjellig.
Forsideillustrasjonen viser maleriet Drømmer av italienske Vittorio Matteo Corcos (1859-1933).
Galleria Nazionale d'Arte Moderna, Roma.
7. mars 2014
Gode salgstall
I dag fikk jeg vite at den nyeste boka mi lå som nummer syv på salgsstatistikken for barnebøker generell litteratur i uke 6-9, ifølge Den norske Bokhandlerforenings tidsskrift Bok & Samfunn.
6. mars 2014
3. mars 2014
Vekk
Hva er dette? Kartonger fulle av bøker, resultatet av en omfattende loftsrydding. Da ryddingen var ferdig, sto det over 40 kartonger klar til avhenting av en lokal idrettsforening som i slutten av uken skal ha et av sine store bokmarkeder. Et liv med bøker har lært meg å pakke bøker i håndterbare esker - dette er den nest minste størrelsen hos Staples. De uerfarne pakker bøker i altfor store esker.
Så jeg kvitter meg altså med store mengder bøker? Ja, rent faktisk gjør jeg det. Men disse bøkene er "slagg", de tilhører ikke samlingen. Det er rester av en større boksamling jeg kjøpte da jeg startet hjembyens første og eneste antikvariat (som fortsatt eksisterer, med andre eiere og annet navn). Av denne store boksamlingen gikk noe inn i min egen samling, mens det meste gikk til sitt egentlige formål, nemlig som varebeholdning i antikvariatet. Disse kartongene inneholder restene, helt uten interesse for meg, som bare har opptatt plass på loftet i årevis. Godt å bli kvitt dem!
Abonner på:
Innlegg (Atom)
-
Statens kunstnerstipend er tildelt. På DENNE siden er det lenker til listene over både kunstnerstipender og garantiinntekter. Flere i det l...
-
Hva passer vel bedre akkurat nå enn et sommerbilde? Gustave Courbet: Les demoiselles des bords de la Seine (été), 1856, Musée du...