9. mars 2014

Nighttrain to Lisbon Trailer - HDSveitseren Pascal Merciers Nattog til Lisboa er vel en såkalt euroburger; det er ikke for ingenting at det refereres til Carlos Ruiz Zafóns Vindens skygge på forsiden. En euroburger er, ifølge den tsjekkiske forfatteren Jachym Topol, samlebetegnelsen på samtidsromaner som er lettleste, underholdende og motstandsløse. I begrepet ligger det også at denne litterære retten kjennetegnes av one taste fits all, altså en karakterløshet i smaken som skal gjøre den akseptabel for så mange som mulig å fortære. Les mer i DENNE artikkelen i Morgenbladet.
Jeg har imidlertid hatt glede av å lese begge de nevnte bøkene.  Av instinkt er jeg skeptisk til filmatiseringer av bøker, men ser tross alt en del av dem. Jeg tror bare det er viktig å være seg bevisst at bok og film er to forskjellige kunstneriske uttrykk og ikke vente seg at filmen skal være en naturtro gjengivelse av boken.
På hjemmekinoen i går sto Nighttrain to Lisbon. Regissert av danske Bille August og med toppnavn som Jeremy Irons, Christopher Lee, Charlotte Rampling, Lena Olin og en rekke andre dyktige skuespillere burde det ikke gå helt galt, og det gjør det da heller ikke. Snarere tvert imot. Den var så absolutt verd å se.

Ingen kommentarer: