29. september 2016

Efteraar

Efteraaar
Av Rainer Maria Rilke (1902), oversatt til dansk av Thorkild Bjørnvig
Bladene falder, hvirvles langt omkring, 
som visnede i Himlens fjerne Haver; 
de falder, vægrende, med store Sving.
 
Om Natten falder Jorden, tung og stum, 
fra Stjærnerne til Ensomhedens Rum.
 
Vi falder alle. Denne Haand vil falde. 
Se paa de andre, se: det er i alle.
 
Dog er der Een, og altings Falden ender 
uendeligt forsigtigt i Hans Hænder.

Les om diktet HER.

28. september 2016

Dagens funn

Jeg antar at de fleste ihuga lesere og boksamlere har det som jeg - det er umulig å gå forbi kurvene utenfor et antikvariat, en bokhandel eller en brukthandel uten å titte. På vei hjem fra en liten formiddagshandletur i Berlin i dag kom jeg forbi en brukthandel hvor det lå en del bøker av svært varierende gehalt, men denne sprang meg formelig i møte. En antologi over hvordan kjente diktere har betraktet verdens elendighet med humor. Her er Tsjekhov, Balzac, Sterne, Joyce, Cervantes, Heine, Schopenhauer og en mengde andre, mange tyske navn jeg ikke kjenner, men alene Tucholskys novelle "Ein Ehepaar erzählt einen Witz" (Et ektepar forteller en vits) var verd bokens pris på 1 Euro (ti kroner). Dagens funn!

Reisebrev

Et land skal ære sine diktere. Fra Schwerin, hovedstaden i den tyske delstaten Mecklenburg-Vorpommern.

27. september 2016

Lesningens vemod

Jan Toorop (1858-1920), nederl. maler. "Marie Jeanette".




Vemodet når ein når siste linja på siste sida i ei svært god bok.
Helge Torvund

22. september 2016

Positive virkninger av å lese

Å lese (underforstått skjønnlitteratur) er helsefremmende, både mentalt og fysisk. Det er gjort utallige undersøkelser og studier som bekrefter dette. HER er én artikkel om viktigheten av å lese.

20. september 2016

Hver dag

Hver dag må solen og jorden nærme seg på nytt, det er et vennskap som stadig begynner forfra. De er tvunget sammen, selv én natts adskillelse er nok til å viske ut det som er mellom dem.
Frederik Svindland Pelargonia
  

19. september 2016

Norges beste dikt

NRK har kåret Norges beste dikt gjennom tidene. 
På førsteplass: Det er den draumen av Olav H. Hauge. Les mer HER.

Det er den draumen me ber på
at noko vedunderleg skal skje,
at det må skje -
at tidi skal opna seg
at hjarta skal opna seg
at dører skal opna seg
at berget skal opna seg
at kjeldor skal springa -
at draumen skal opna seg,
at me ei morgonstund skal glida inn
på ein våg me ikkje har visst um

17. september 2016

Ord for dagen

Ralph Hedley (1848-1913) "A Good Read"
 
Nokre bøker er små univers av oppdagingsglede.
Helge Torvund

13. september 2016

Tidsmaskin

An Evening at Home (1888). Sir Edward John Poynter (English, 1836–1919). Watercolour.
The relaxed informal domesticity would suggest that the woman depicted is almost certainly the artist’s wife Agnes, but she also bears a striking resemblance to Georgina Burne-Jones (Agnes’ sister). Two Old Master Portraits in deep carved, gilt, Florentine frames reflect his lifelong admiration for Renaissance Art. Below them hangs a Pre-Raphaelite watercolour in a black and gilt aesthetic frame and another picture in a fine Watts pattern frame.

Ei bok kan vera ei tidsmaskin.
Helge Torvund

5. september 2016

Mandag

Selv er jeg straks ferdig med andre av i alt fire bind av Mannen uten egenskaper. Med andre ord er jeg straks halvveis i et av verdenslitteraturen med kjente "uleste" verk. Jeg gleder meg til å kunne si at jeg faktisk har lest Mannen uten egenskaper. Men halvveis i Musil kommer jeg til å gjøre en liten avstikker til en av høstens debutanter, Frederik Svindland og hans roman Pelargonia.
Det er en språkdrevet bok, med andre ord en bok etter min smak, og jeg gleder med til å lese den. Forfatteren er en gammel skolekamerat av sønnen min, og det å kjenne denne unge forfatteren er selvfølgelig et ekstra incitament til å lese boken.  


3. september 2016

En velkjent følelse

Alt har sin tid. Et av de dummeste spørsmålene jeg får når folk ser at jeg har bøker fra gulv til tak, er: "Har du lest alt dette?" Det avslører at spørsmålsstilleren ikke har noe forhold til bøker, kanskje ikke leser i det hele tatt, og i hvert fall ikke samler på bøker. Selvfølgelig har jeg ikke lest alle bøkene jeg har. Like selvfølgelig er det at jeg har et forhold til alle sammen, leste som uleste.

2. september 2016

Leser du dikt?

"Mange oppfatter poesi som tekster for spesielt interesserte. Dette er riktig, men likevel ikke korrekt. Poesi kan være krevende og til tider uforståelig, ja, men poesien er ikke diskriminerende. Alle kan lese den.
     Poesi stammer fra det greske ordet poiein som betyr å skape. Når man reflekterer over et dikt, skaper det forbindelser med det som befinner seg under overflaten av teksten. Teksten gir et innblikk i tankene og følelsene til andre, og tilbyr slik en forståelse av kulturer og tenkemåter vi i utgangspunktet er fremmede for.
     Man ender derfor opp med en belønning i form av ny innsikt og mulighet til å kunne gjøre kloke beslutninger. Eneste kriteriet er at man leser sakte, og helst noterer ned tankene som måtte oppstå i etterkant."
Litteraturviteren Kenneth Bareksten i Klassekampen fredag 15. juli 2016.

Det som sies her, kan vel sies om all litteratur? Jeg må innrømme at jeg har det litt vanskelig med poesi (interessant at litteraturviteren bruker betegnelsen poesi og ikke lyrikk). "Til tider uforståelig" - ja, jeg må innrømme at jeg ikke skjønner bæret av f.eks. en lyriker som Ann Jäderlund, som enkelte norske forfattere skryter veldig av. På den annen side har enkelte lyrikere betydd mye for meg i perioder av livet, som Tor Jonsson, Arnulf Øverland og Nordahl Grieg i ungdommen. I dag leser jeg nesten ikke lyrikk, men tenker stadig at jeg burde gjøre det, så kanskje ...)
 

1. september 2016

September

Denne faksimilen av en amerikansk bibliotekplakat har jeg hengende på kontoret mitt (jeg har månedene oktober, januar og mars også). Jeg samler på plakater og annen billedkunst som har med bøker å gjøre.
Noen mener sommeren er den idelle lesetid, andre mener det motsatte. For meg er alle årstider lesetid. Men for dem som mener at lesing hører mørke kvelder til, så er det på tide å komme i gang igjen nå.