12. desember 2006

... bara med hjälp av böcker.


«Jag minns en vårdag på 20-talet, när jag satt under en blommande hägg uppe vid Engelbrektskyrkan och läste ’Sult’, större läsupplevelse har jag nog aldrig haft. Jeg var ung og ensam och mycket fattig, jag hade nyss kommit från landsorten og kände just ingen i Stockholm. Om vardagarna på kontoret gick det ju an, men mina söndagar var ensamma och trista, dem kunde jag komma igenom bara med hjälp av böcker.»

Hvem var denne damen?
Dette er for så vidt ikke ment som noen formell konkurranse, men det kan kanskje være morsomt å teste sitt kjennskap til det litterære landskap. Sitatet burde inneholde pekepinner nok for den litterært bevandrede. Svaret kommer i løpet av uken.

Jeg innleder et nytt tema i dag; Hamsun. Han som alle har på nattbordet. Og som alle lesende mennesker har et forhold til. Temaet ble egentlig innledet for noen dager siden, med innlegget om Herbjørg Wassmos lesehistorie. Her er altså en annen dame som har lest Hamsun. Svensk. Og derfor passende illustrert med den svenske skuespilleren Per Oscarsson som hadde hovedrollen i dansken Henning Carlsens film. Et vakkert skandinavisk samarbeid. Det er dessuten på tide med mer svenske innslag i denne bloggen, som foruten litteraturen og kjærligheten til bøkene også er basert på en slags skandinavisk tanke, det vil si at vi bør føle oss hjemme i hverandres kultur og språk her i Skandinavia.

Ingen kommentarer: