29. mai 2007

De har elsket å lese ...


Sist jeg var i Oslo var jeg så heldig å komme over denne, godt nedsatt, hos Tronsmo. Jeg har den på engelsk og har lenge ønsket å ha den på norsk, og nå sørget altså tilfeldighetene for at jeg fikk den. En vakker og innholdsrik bok om å lese. Selv om jeg nettopp har gjengitt et annet Virginia Woolf-sitat om å lese, synes jeg dette (fra samme essay) var så vakkert at jeg bare må ha med det også:

«Jeg har undertiden drømt, at når Dommedag opprinner, og de store erobrere og jurister og statsmenn kommer for å motta sin lønn - sine kroner, sine laurbær, sine navn uutslettelig inngravert i uforgjengelig marmor - så vil Den Allmektige vende seg til St. Peter og si - ikke uten en viss misunnelse når Han ser oss komme med våre bøker under armen: ’Hør, disse trenger ingen lønn. Vi har ingenting å gi dem. De har elsket å lese.’»

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg kjøpte boka da den først kom i norsk oversettelse (1999?) og den inspirerte meg til mye lesning. Jeg lurer på om det var den som introduserte meg for Jorge Luis Borges som jeg siden har vært en stor beundrer av.

Jeg har også senere lest flere essays om gleden ved å lese, men jeg tror ikke jeg har sett noen andre bøker som er viet til emnet. Har du noe å anbefale?

Elisabeth sa...

Denne boken må jeg skaffe meg.

Jørn Roeim sa...

Kristine: Tror ikke jeg vet om noe tilsvarende sånn i farten.

Anonym sa...

Takk. Det å lese bloggen din er jo en insprasjon i seg selv.

Jørn Roeim sa...

Takk igjen. Veldig hyggelig å høre.