30. april 2008

Katolsk i hodet
Jeg luftet for en tid siden spørsmålet om jeg skulle skille det katolske stoffet i denne bloggen ut i en egen blogg. Nå var det riktig nok mange som syntes at denne bloggen var ok som den var, med et visst innslag av temaer som ikke direkte har med bøker å gjøre, som for eksempel det katolske. Men jeg har likevel opprettet en blogg til, Katolsk i hodet, som du finner HER, og som nå så vidt er i gang. Dette er en blogg for spesielt interesserte - misjonerende i den forstand at den gjerne kan bidra til å synliggjøre troen og Kirken, men først og fremst skrevet av en katolikk for katolikker. Lesere av aroundbooks får selv finne ut om de har noe utbytte av å besøke den. Når jeg skiller ut det katolske temaet i en egen blogg, er det ikke bare fordi jeg synes det er uvedkommende i en blogg med bøker og lesing som hovedtema, men også fordi jeg ikke vil bli oppfattet som misjonerende. Jeg har selv alltid avskydd å bli utsatt for andres om enn velmente forsøk på å få meg til å tro noe bestemt, og jeg har full tillit til at andre mennesker selv klarer å finne ut hva de tror og ikke tror, helt uten min hjelp. Samtidig har jeg et personlig behov for å gå mer inn i det katolske, og det føler jeg meg selvfølgelig fri til å gjøre i en blogg med tydelig katolsk merkelapp.

"Katolsk i hodet" kommer sannsynligvis til å bli besøkt av en del ikke-katolikker, formodentlig også en del ikke-troende, dels som en "smitteeffekt" fra denne bloggen. Av erfaring vet jeg at den katolske kirke interesserer mange, på ulike nivåer - fra fascinasjon og nysgjerrighet til "skap-katolisisme", dvs. mennesker som kanskje kunne tenke seg å bli katolikk.

Det merkelige er at fascinasjonen for kristendommen i katolsk drakt ikke minst er påtagelig i ikke-religiøse kretser, for eksempel som et stadig tilbakevendende tema i Klassekampen, som jo også har en katolsk prest (dominikanerpater Arnfinn Haram) som fast bidragsyter.

Som katolikk har jeg også erfart at det å nevne, om så bare lett henslengt i en bisetning, at man er katolikk, fungerer som et utmerket "conversation piece". Det ville neppe vakt den samme interesse om jeg hadde sagt at jeg var frelsessoldat (hvis jeg var det). Hva kommer dette av? Jeg tror svaret dels er at katolsk kristendom er en vesentlig del av vår historie og vår identitet, og at referansene (kunst, film, bøker, medier etc) er så mange. Dessuten tror jeg det har noe å gjøre med at den katolske kirke representerer en fast norm i en normoppløst og relativistisk tid. Å bli katolikk er ikke gjort med et pennestrøk på et byråkratisk, statskirkelig prestekontor, det er en langvarig prosess som innebærer både en avklart tro og et forpliktende valg, og det tror jeg både provoserer og fascinerer.

Og dermed var det farvel til det katolske i denne bloggen.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Tehme melck: Javisst skal jeg besøke din katolske blogg i både i ny og ne!
Jeg deler ikke din tro, men er interessert i religion.
Apropos "misjonerende": En gang fikk jeg en brosjyre i posten. Da jeg så den flammende illustrasjonen tenkte jeg det kanskje var en oppfordring om å installere røykvarsler i heimen. Men neida. Teksten lød: Du skal brenne i helvete, om du ikke omvender deg idag!

Jørn Roeim sa...

Men cox - den kom garantert ikke fra katolsk hold.

Anonym sa...

Jeg er veldig, veldig, veldig uenig med deg i den beslutningen. Så vet du det, om det har noen interesse :-) For meg er de varierte bloggene de mest interessante. Noe lesere jeg grundig, annet skummer jeg gjennom og det tredje hopper jeg over. Men alle postene i bloggen gir meg et bilde av bloggeren, og det er noe av det beste med hele bloggkonseptet - for meg. Når det dukker opp noe annet enn stoff om litteratur hos deg, så blir jeg glad og gleder meg til å lese.

Selv tror jeg ikke på noen Gud, og det skriver jeg av og til om i bloggen min. Jeg kunne jo laget en egen blogg til dette stoffet, men jeg trodde leserne mine var interessert i å ha dette stoffet sammen med alt det andre.

Sånn, nå er det sagt, - med rene ord.

Men jeg skal absolutt besøke katolikkbloggen din også.

Ha en fin helg.

Anonym sa...

Måtte le godt da jeg oppdaget navnet på den nye bloggen din, faktisk på pastor Mois blogg. Jeg har ikke gjort meg til kjenne så langt, men som forfatter/oversetter-kollega har jeg lest bloggen din noen måneder nå, og synes den er interessant, variert og ikke minst hyppig oppdatert.

Siden jeg peiver en del uti katolisismen for tiden, hovedsakelig i tilknytning til en roman jeg arbeider med, har jeg hatt nytte også av dine katolske innlegg, og jeg kommer til å følge "Katolsk i hodet" med stor interesse.